Genç erkek basketbolcularda ısınmada kullanılan ön yüklenme aktivitesinin patlayıcı güç performansına akut etkileri - Toksöz, Ebru (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırmada, genç erkek basketbolcularda ısınmada kullanılan ön yüklenme aktivitesinin, dikey sıçrama ve durarak uzun atlama performanslarına olan akut etkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya alt yapı liginde oynayan 13 erkek basketbolcu (16.80±1.08 yaş/ yıl) alınmıştır. Öntest-sontest deneysel model kullanılmıştır. İlk gün sporcuların antropometrik ölçümleri yapılmış ve back squat hareketinde 3-tekrar maksimum değerleri belirlenmiştir. İkinci gün, 7dk’lık sabit bir dinamik ısınma modelinin ardından, sporcuların dikey sıçrama performans bileşenleri (dikey sıçrama yüksekliği, süresi, hızı ve gücü) 2 kez (1 dk ara ile) kaydedilmiştir. Ardından sporculara %85x3 tekrar maksimum paralel back squat yaptırtılmış ve 8 dk.lık pasif dinlenme sonrasında, dikey sıçrama performans bileşenleri 2 kez (1 dk ara ile) ölçülmüştür. Aynı model üçüncü gün durarak uzun atlama mesafesinin belirlenmesi için uygulanmıştır. Tüm ölçümler “My Jump 2 App” kullanılarak iPhone cihazı ile kaydedilmiştir. Veriler, Wilcoxon işaretli sıralar testi, Spearman korelasyon ve etki büyüklüğü analizleriyle değerlendirilmiş; anlamlılık düzeyi p< .05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Ön yüklenme aktivitesi, dikey sıçrama performans bileşenlerinde (sırasıyla etki büyüklüğü; yükseklik= .06, süre =.05, hız= .0, güç = .04, kuvvet= .01) ve durarak uzun atlama mesafesinde olup (etki büyüklüğü= .04), kondisyonlanma öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir etki yaratmamıştır (p> .05). Sonuç: Araştırmamamızda kullandığımız ön yüklenme aktivitesinin şiddeti ve dinlenme aralıkları, genç erkek basketbolcularda dikey ve yatay yöndeki patlayıcı gücün akut değişiminde bir etki yaratmamıştır. Ancak uyguladığımız egzersiz modeli, negatif bir etki yaratmaması nedeniyle, genç basketbolcularda sportif performansın geliştirilmesinde tamamlayıcı nitelikte farklı bir antrenman modeli olarak kullanılması önerilebilir.

Objective: In this study, acute effects of preloading exercise on vertical jump and standing longjump performances during warm-up of adolescent male basketball players are analyzed. Materials and Methods: Thirteen male basketball players (16.80±1.08 age/ year) playing in youth league participated. Pretest-Posttest experimental design was implemented. First test day, anthropometric measurements of athletes were performed, 3-repetition maximum values were determined in the back squat movement. Second day, after 7 minutes-dynamic-warm-up model athletes’ vertical jump performance elements (vertical jump height, duration, speed and power) were measured 2 times (with 1 min. rest). Then, athletes performed 85%x3 maximum parallel back squat and after 8 minutes-passive-rest, vertical jump performance elements were measured 2 times (with 1 min. rest). Same model was implemented on 3rd day to determine the standing long jump. All measurements were recorded using iPhone’s “My Jump 2 App”. Data’s Wilcoxon signed-rank test was assessed with Spearman correlation and effect size analyzes; significance level was accepted as p< .05. Results : Preloading activity didn’t create a statistically significant effect on vertical jump performance components compared to preconditioning (p> .05); respectively height= .06, duration= 0.5, speed= .0, and standing long jump distance = .04). Conclusion : The intensity of the preloading performance and rest intervals in our study didn’t have an effect on the acute change of vertical and horizontal explosive power of young male basketball players. However, since there isn’t a negative effect, the exercise we perform can be suggested as a complementary training model to improve the sportive performance of young basketball players.
Keywords: basketball; Basketball players; basketbol Preloading activity; Basketbolcular; güç; jumping; Öğrenim ve öğretim; Ön yüklenme aktivitesi; power; sıçrama; Spor; Sports; Study and teaching