Family controlled and non-family controlled firms in bist 100 and their financing decisions for the period 2005-2012 - Özcan, Ahmet (My University, 2014)
Bu çalışma Borsa Istanbul şirketlerinin aile şirketi olma veya olmama durumlarının finansal kararlarına; hisse senedi ihracı ve borçlanma davranışları çerçevesinde etkisini araştırmaktadır. Çalışmaya konu firmalar 2005-2012 yılları arasında BIST-100 endeksi ile BIST-50 ve BIST-30 alt endekslere kote firmalardır. Dönem aralığı aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan ve Türkiye’yi de etkileyen global finansal krizi de kapsamaktadır. Bu sebeple krizin BIST üzerindeki etkisi de çalışmaya konu olmuştur. Sonuçlar göstermektedir ki; BIST-100 endeksine kote aile firmaları hisse senedi ihracı konusunda aile yönetiminde olmayan şirketlere göre 2005-2012 yılları arası dönemde daha isteksiz oldukları görülmüştür. Büyüklük değişkeni ise BIST-100, BIST-50 ve BIST-30 endekslerine kote firmaların hisse senedi ihracını artırmaktadır. Başka bir önemli sonuç da, teminatın hisse senedi ihracını BIST-100’e kote firmalarda düşürücü bir etkiye sahip olmasıdır. Ek olarak, kriz döneminde (2008-2009) kriz öncesi ve sonrası döneme göre daha çok hisse senedi ihraçları görülmüştür. BIST-100, BIST-50 ve BIST-30 endekslerine kote firmalarda hisse senedi ihracı ve borçlanma konusunda çok açık davranışsal farklılıklar görülmektedir ve sonuçlar çok nettir. Diğer tarafta, aile firmalarının aile yönetiminde olmayan şirketlerle karşılaştırıldığında borçlanma konusunda hisse senedi ihracına göre daha da isteksiz oldukları söylenebilir. Yine firma büyüklükleri borçlanmayı pozitif artırmaktadır. Hisse senedi ihracından farklı olarak, beklendiği üzere borç rasyosu borçlanmayı artırmaktadır. Satış artışı sadece BIST-50 ve BIST-30 endekslerine kote firmalarda borçlanmaya pozitif etki ederken, BIST-100 endeksinde etkisi görülmemiştir. Teminat ise tüm firmalar için negatif bir faktor olmuştur. Bunlara ek olarak aktif karlılığı, BIST-30 firmalarında borçlanmayı artırmaktadır. Genç firmaların eski firmalara nispetle borçlanma konusunda daha istekli oldukları söylenebilir.

This study investigates whether family controlled and non-family controlled firms differentiate with respect to their financing decisions, that is, equity and debt issuance made by these firms in BIST. Firms that are quoted in BIST-100 and sub-indices of BIST-50 and BIST-30 are investigated for the period 2005-2012 that covers global financial crisis, emerged in the USA and spread to many countries and also effected Turkish economy. The influence of the crisis on BIST is also examined. Results indicate that family firms quoted in BIST-100 are more reluctant to issue equity rather than non-family firms for the period 2005-2012. Size for all firms quoted in all indices increases equity issuances. Another important outcome from analyses is that collateral is a factor reducing equity issuance for firms in BIST-100. Additionally, it can be asserted that there are more equity issuances in the crisis period rather than pre and post-crisis periods. Significant behavioral differences between equity and debt issuance for the firms in all indices, has been found. In addition, it can be clearly asserted that family firms are reluctant more than non-family firms for issuing debt rather than equity. Again, firm size positively affects debt issuance. Apart from equity issuance, leverage increases debt issuance for all indices as expected. Sales growth only positively affects firms listed in BIST-50 and BIST-30 but not BIST-100. Collateral is also a negative factor for all firms. Additionally, ROA increases debt issuance for BIST-30 and younger firms are more willing to issue debt rather than older firms.
Keywords: Borsa_Şirketler_Aile Şirketleri; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Sermaye Piyaysası_Hisse Senedi