Probleme der Wahrungsumrechnung bei jahresabschlüssen bei den multinationalen unternehmen in der Turkei - Erer, Mert (My University, 2004)
Soyadı: Mert Erer letme Muhasebe-Finansman (Alm.) Serhat Kutlan Tez Türü ve Tarihi: Haziran 2004 Yabancı Para, Mali Tablolar, Çevirme Metotları

TÜRKİYE'DEKİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERDE MALİ TABLOLARIN YABANCI PARA CİNSİNE ÇEVRİLMESİ Özellikle son 10 yılda iletişim ve ulaşım teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hemen hemen ülkeler arasındaki tüm sınırları kaldırmış, mal ve sermaye piyasalarının serbestleşmesi şirketler arasında rekabeti arttırmıştır. Günümüzde şirketler, hayatta kalabilmek ve büyüyüp karlarını en çoklamak için farklı ülkelerde faaliyet göstermektedirler. Bir şirketler grubunun cari yılda toplam performansının belirlenebilmesi için, yavru şirketlerin farklı ülkelerde farklı para birimi ile hazırlanmış mali tablolarının konsolide edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda konsolidasyon aşamasında ortaya çıkan sorunlar; bu mali tabloların hangi para birimine çevrileceği, bilanço ve gelir tablosu kalemlerinin hangi kurla çevrileceği ve ortaya çıkan çevrim farklarının nasıl gösterileceğidir. Bu çalışmada mali tabloların yabancı para cinsine çevrilmesi sırasında kullanılabilecek yöntemler anlatılmış ve bu metotların Türkiye'deki çok uluslu şirketlerde uygulanabilirliği çeşitli örneklerle araştırılmıştır. ALLGEMEINE INFORMATIONEN Vorname und Name: Mert Erer Fachrichtung: Betriebswirtschaftslehre Programm: Rechnungswesen-Finanzierung Betreuer: Dr. habil. Serhat Kutlan Erhaltene Titel und Datum: Master - Juni 2004 Schlüsselwörter: Währungsumrechnung, Umrechnungsdifferenzen ZUSAMMENFASSUNG WÄHRUNGSUMRECHNUNG DER JAHRESABSCHLÜSSE DER MULTINATIONALEN UNTERNEHMEN IN DER TÜRKEI In jüngster Zeit spricht man öfters von multinationalen sogar von Supranationalenunternehmen, die keine geographischen Grenzen kennen. Diese Unternehmen besitzen breite wirtschaftliche Beziehungen mit ihrem ausländischen Tochterunternehmen. Um den Erfolg der gesamten Unternehmensgruppe berechnen zu können, müssen die in jeweiliger lokaler Währung aufgestellten Einzelabschlüsse der ausländischen Tochtergesellschaften in die in Konzerwährung aufgestellte Konzernbilanz einbezogen werden. Zwei Fragen sind bei der Zusammenfassung der Jahresabschlüsse in verschiedenen Währungen zu einem Konzernabschluss in der Konzernwährung zu beantworten; Welcher Wechselkurs ist für die Umrechnung der ausländischen Jahresabschlüsse angemessen ? und Wie sollen die Umrechnungsdifferenzen behandelt werden ?. Im Rahmen dieser Arbeit werden die Währungsumrechnungsmethoden und deren Anwendbarkeit in der Türkei anhand von Fallbeispielen näher untersucht.
Keywords: Ekonomi; Finans; Finansman ekonomisi; Mali Tablolar; Yabancı Para