İŞ GÜVENCESİ SİSTEMİ BAĞLAMINDA İŞVEREN VEKİLİ YARDIMCISI - (:unkn) unknown (My University, 2020)
İş sözleşmesinin zayıf tarafı işçinin, işverenden kaynaklanan keyfifesihlere karşı korunması gerektiği kuşku dışıdır. Yürürlükteki yasaldüzenleme bazı işveren vekillerini kapsam dışında tutmuş ve feshe karşıkorumasız bırakmış olup, işletmenin bütününü yöneten işveren vekiliyardımcıları da kapsam dışı bırakılan kategoride yer almaktadır. Ne varki; yasal düzenlemede işveren vekili yardımcısının tanımı yoktur. Yasada bu kavrama ilişkin bir tanımın yokluğu; iş güvencesi bağlamındakisomut uyuşmazlıklarda işveren vekili yardımcısının belirlenmesinde çeşitli güçlüklere neden olmaktadır. Bu bağlamda, uygulamada işverenvekili yardımcılarının tespitinde kullanılan ölçütler önem kazanmaktadır.Yasal düzenlemedeki boşluk, Yargıtay tarafından somut olay bazındadoldurulmaya çalışılmakta ve işveren vekili yardımcının tespitinde çeşitli ölçütler kullanılmaktadır.

There is no doubt that employee, who is the vulnerable party of an employment contract, should be protected against arbitrary dismissal of employer. In accordance with the legislation, some employer’s repre?sentatives, including assistant of employer’s representatives having the responsibility of entire enterprise management, have been excluded from the personal scope of protection against dismissal. However, there is no definition regarding assistant of employer’s representative as well. Lack of definition in legislation causes legal loophole and various difficulties regarding identification of assistant of employer’s representative. There?fore, identification criteria for assistant of employer’s representative become crucial. The legal loophole in the legislation has been tried to be filled on a case-by-case basis and some criteria may be applied for iden?tification of assistant of employer’s representative by Court of Cassation.
ASSISTANT OF EMPLOYER’S REPRESENTATIVE IN THE CONTEXT OF PROTECTION AGAINST DISMISSAL