Toplam kalite yönetimi ve bir uygulama örneği - Yılmaz, Yusuf (My University, 2000)
2000'li yıllara girerken zorlaşan rekabet koşullarına paralel olarak endüstrinin her dalında hem teknolojik hem de organizasyon yapısı açısından bir çok gelişmeler kaydedilmiştir. İşletmeler bu durum karşısında pazarda yerlerini koruyabilmek ve Pazar payını artırabilmek amacı ile sahip oldukları makine parkurlarını ve personelini en verimli şekilde kullanarak karlılığını artırmak amacı ile organizasyon yapılarında ve iş akışlarında sürekli gelişme içinde olmuşlardır. Bir işletmeyi ayakta tutan müşterilerin talepleridir. Bu taleplerin zamanında ve müşterinin istediği tüm nitelikleri yerine getirebilecek şekilde gerçekleşmesi için sadece makine insan ve diğer araçlar yeterli değildir. Bunların en iyi şekilde koordinasyonu sağlanmalıdır. Her geçen gün kendini önemli derecede kendini hissettiren uluslar arası rekabet ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi Standartların zorlayıcı etkileri 1995 yılında gümrük birliğine girilmesi, kalite ile ilgili yeni istekleri de beraberinde getirmektedir. İşletmeler uluslar arası rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmek için kalite ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeleri ve yönetim kademeleri şirketlerinde kalite politikalarını oluşturarak, Bütünsel Kalite Yönetimi felsefesinde uygulamaya koymaları gerekmektedir. Bütünsel Kalite Yönetiminin en önemli araçlarından birisi ISO 9000 Kalite Güvence Standartlarıdır. Bu standartların kurulması ve yerleştirilmesindeki amaç müşteriye sunduğumuz ürün ve hizmetlerin yaratılmasında proseslerin kontrol altında tutulması ile firmanın tüm çalışanlarının işbirliği ve uyumu içerisinde müşterileri tatmin ederek sürekli kaliteyi temin etme ve takım anlayışı içinde çaba göstermektir. Firmaların sundukları ürün ve hizmetleri her zaman müşterilerin isteklerini ve gereksinimlerini karşılamak üzere yerine getirirler. Ancak satınalma, tasarım, üretim, ambalajlama ve dağıtım sistemlerinden kaynaklanan bazı uygunsuzlukları müşteri isteklerini düzenli olarak ve istenildiği şekilde karşılayabileceğini her zaman tam anlamı ile garanti edemezler. Bu nedenle ISO 9000 Kalite Güvence Standartlarının benimsenmesi ve uygulanması bir kuruluş için çok önemli olmakla beraber müşterilerin endişe ve kuşkularını gidermektedir. Bu projede; kalitenin günümüzde ulaşmış olduğu boyutu ve bu konu ile ilgili uğraş veren firmaların nasıl uygulamaya çalıştıkları anlatılmaya çalışılacaktır. Tezin birinci bölümünde yönetim ve kalite ile ilgili genel bir bilgi verilecektir. İkinci bölümde yönetim, yönetimin temel fonksiyonları ve yönetimde kalitenin uygulanması hakkında genel olarak bahsedilecektir. Üçüncü bölümde kalite, kalitenin tarihçesi, kalite çemberleri ve uygulanması ile ilgili örnekler verilecektir. Dördüncü bölümde toplam kalite yönetimi ve öğeleri hakkında genel olarak bahsedilecektir. Beşinci bölümde tekstil sektöründe kalite yaklaşımını ortaya koymak için bir araştırma yapılmıştır. Türkiye'de tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmaların kalite konusunda ne kadar bilinçli oldukları ve rekabette öne çıkmak için kalite üzerinde ne kadar durdukları hakkında bilgi verilecektir.
Keywords: TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ