The Depth of Turkish-Nato Defense Cooperation - (:unkn) unknown (My University, 2018)
When the world was divided into two blocs, the US and its allies formed NATO in 1949 toprevent the Soviet threat and communism, providing collective security in the West. Turkey hasbeen a NATO member since 1952 to ensure the security, avoid Soviet threat and strengtheneconomic and military capacity. Turkey made efforts to ensure cooperation for 66 years. It hasintegrated NATO's policies into its own security and defense policies, allowing theestablishment of military bases and facilities and keeping the personnel of NATO within thecountry. In addition to joint exercises with allies, it has participated in internationalpeacekeeping operations. The aim of this study is to question depth of the relationship andcooperation between the two sides, considering conflicts and crises since Turkey's membership.Indeed, it is seen that there is no real alliance in Turkey-NATO relations, but only self interest.

Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği’nin ideolojik bakış açılarının farklılığı sebebiyle dünya iki ayrı kutba ayrılmıştır. ABD ve müttefikleri, Sovyet tehdidini ve komünizmi önlemek ve Batı’da kolektif güvenliği sağlamak amacıyla 1949’da NATO’yu kurmuşlardır. Türkiye 1952 yılında, güvenliğini sağlamak, Sovyet tehdidinden ve komünizm etkisinden korunmak, Batılı kimliğine kavuşmak ve ekonomiyi ve askeri kapasiteyi güçlendirmek gibi dinamiklerin etkisiyle NATO’ya üye olmuştur. 66 yıllık üyelik sürecinde Türkiye, iş birliğinin sağlanması için çaba sarf etmiştir. NATO’nun politikalarını kendi güvenlik ve savunma politikalarına entegre etmiş, sınırları içinde askeri üslerin kurulmasına, personel bulundurulmasına izin vermiştir. NATO müttefikleriyle düzenlenen ortak tatbikatlara ve uluslararası ortamda barışın sağlanması ve sürekliliği için operasyonlara katılmıştır. Bu çalışma, Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinden itibaren yaşanan çatışma ve krizler göz önünde bulundurularak iş birliğinin derinliğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Nitekim Türkiye-NATO ilişkisinde, çıkar çatışmasının krizlere yol açtığı ve gerçek bir ittifakın olmadığı, çıkarların öncelikli olduğu görülmüştür.
Türk-Nato Savunma İş Birliği’nin Derinliği
Keywords: İktisat; Tarih; Uluslararası İlişkiler; İşletme; Felsefe; Kamu Yönetimi; Din Bilimi