Der straftatbestand der folter (§§ 94, 95 des Türkischen stgb) - (:unkn) unknown (My University, 2008)
5237 sayılı TCK’nun 94’üncü maddesinde yer alan işkence suçu, 765 sayılı TCK.nun 243’üncü maddesinin karşılığını oluşturmaktadır. Bu suç seçimlik hareketli bir suç olup, insan onuruyla bağdaşmayan “bedensel veya ruhsal yönden acı veren” veya “algılama veya irade yeteneğini etkileyen” veya “aşağılayıcı” hareketlerde bulunulması ile oluşur. İşkence suçunun faili, sadece kamu görevlileri olabilir. Bu suça sivil kişilerin iştirak etmesi durumunda, 94 üncü maddenin 4 üncü fıkrası uyarınca bu kişiler de kamu görevlisi gibi cezalandırılırlar. Ancak sivil kişinin işkence suçuna katkısı “yardım eden” boyutunda bulunduğu takdirde, yardım eden şerik olarak işkence suçundan cezalandırılır. İşkence teşkil eden hareketleri sivil kişiler veya görevi dışında kamu görevlileri yaparlarsa, artık işkence değil, 96 ncı maddede yer alan eziyet suçu işlenmiş olur. İşkence suçu sadece kasten işlenebilir.

Der Foltertatbestand in § 94 der türkischen StGB mit der Nummer 5237 deckt sich mit dem § 243 des alten StGB mit der Nummer 765. Dieser Straftatbestand bein-haltet Alternativhandlungen, wie “körperliche und seelische Qualen verursachende” Handlungen oder “die Einsichts- und Willensfähigkeit beeinflussen oder zur Herab-würdigung führende”, die mit der Menschenwürde nicht zu vereinbaren sind. Der Täter kann nur ein Amtsträger sein. Wenn Zivilpersonen sich an der Tat beteiligen, werden sie gemäß § 94 Abs. 4 ebenfalls wie ein Amtsträger bestraft. Doch wenn die andere Person nur “Beihilfe” leistet, wird sie nur wegen der Beihilfe bestraft. Wenn die Folter von Zivilpersonen oder Amtsträgern außerhalb ihres Amtes begangen werden, so ist dies gemäß § 96 eine Quälerei. Der Foltertatbestand kann nur vorsätzlich begangen werden.
İşkence suçu (Tck madde 94, 95))
Keywords: Hukuk