Ratlarda Yaşlanmanın Mesane Fonksiyonları Üzerinde Oluşturduğu Değişikliklerin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Alt üriner sistem semptomları (AÜSS) sadece iyi huylu prostat hiperplazisine (BPH) bağ-lı olmayıp, mesanede yapısal veya fonksiyonel de-ğişikliklere neden olabilecek herhangi bir durum ile ilişkili olabilir. Bununla birlikte, AÜSS’lere yol açan kesin mekanizmalar henüz net bir şekilde tanımlanmamıştır. Bu deneysel çalışmada yaşlan-manın organ banyosu ortamında mesane fonksi-yonları üzerinde oluşturduğu değişikliklerin ince-lenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Çalışmada kullanılan Wistar cinsi sıçanlar 10 adet yaşlı (24 aylık) ve 10 adet genç (6 aylık) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Detrüsör şeritleri, içerisinde Krebs- Heinseleit çözeltisi bulunan organ banyosuna asıldı. Kont-raksiyon için asetilkolin ve KCl kullanılırken, aynı ajanların L-NAME (Nω-Nitro-L-argininemethy-lester) varlığında verdikleri yanıtlar ölçüldü. Gev-şeme için asetilkolin ve KCl ile kasılmış dokularda fenilefrin ve sodyum nitroprussid yanıtları ölçül-dü. Elde edilen veriler student’s t testi kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Bulgular: Genç ve yaşlı sıçan detrusörünün kasılma yanıtları karşılaştırıldığında, asetilkolinin yüksek konsantrasyonlarında gençlerde kasılma gücü yaşlı gruba göre belirgin yüksek bulundu. Yine L-NAME varlığında asetilkoline alınan yanıt aynı şekilde anlamlı olarak yüksek bulunurken, her iki grup arasında KCl ve L-NAME varlığında KCl’ye alınan yanıtlarda anlamlı farklılık saptan-madı. Gevşeme yanıtlarına bakıldığında ise asetil-kolinle kasılmış yaşlı sıçan mesanelerinin, gençle-re göre fenilefrine ve sodyum nitroprusside düşük dozlarda anlamlı gevşeme yanıtı verdiği görüldü. KCl ile kasılmış dokularda ise yaşlı sıçanların sod-yum nitroprussid için düşük, fenilefrin için ise yüksek konsantrasyonlarda anlamlı gevşeme ya-nıtı gösterdiği görüldü.Sonuç: Organ banyosu kullanılarak yapılan bu deneysel çalış-mada, genç ve yaşlı rat mesanelerinde kontraktil ve gevşetici özellikte aynı ajanlara karşı farklı yanıtların alınması, yaşlanmayla mesanenin reseptör karakteristiklerinde değişiklik oluştuğunu düşündürmek-tedir. Dolayısıyla bu gözlem, yaşlanmanın mesane fonksiyonlarını etkileyerek AÜSS’ye neden olabileceği görüşünü desteklemektedir.

Objective: It is clearly know that lower uri-nary tract symptoms (LUTS) are not solely as-sociated with benign prostatic hyperplasia. Any process that can cause structural or functional changes in the bladder might also be related with the development of LUTS. Nevertheless, the exact mechanisms causing LUTS have not clearly been defined yet. The aim of this experimental study was to investigate the impact of aging on detrusor functions using organ bath_x000D_ _x000D_ Material and Methods: Rats were divided into two groups as young and old. The first group consited of 10 rats with 6 monts of age, while the second group contained 10 rats with 24 months of age. The isolated detrusor strips were placed in the organ bath containing Krebs -Heinseleit solu-tion. Ach (Acetylcholine) and KCl were utilized to study contraction. The response to same agents were obtained with the addition of L-NAME (Nω-Nitro-L-arginine methyl ester). Relaxation function was compared between these groups by using phenilefrine and SNP (Sodium nitroprucci-de). Student’s t test was used to assess the statistical significance._x000D_ _x000D_ Results: The contraction response to Ach with high concentrations was significantly power-ful in young rats with compare to old rats. A si-milar significant response was observed in young rats when L-NAME was added to Ach. However, no significant difference was seen when KCl was applied. On the other hand, the old rats showed a significant relaxation response when low con-centrations of phenilefrine and SNP were utilized in muscles that had been concracted by Ach. Mo-reover, when the muscles had been concracted by KCl, a significantly higher relaxation was noticed by using low concentrations of SNP and high con-centrations of phenilefrine in old rats with compa-re to young rats._x000D_ _x000D_ Couclusion: In this experimental study of aging bladder, a re-markable difference in bladder functions was observed between young and old rats in terms of responding various agents by using organ bath. This finding suggets a possible alteration in receptor properties of the bladder aging. Therefore, it can be postulated that aging may cause alterations in bladder functions which in turn may be associated with development of LUTS.
Evaluation of Alterations in Bladder Functions Associated With Aging in Rats