Hüseyin Vassaf'ın Esʻadname adlı eseri : (metin-inceleme) - Başkan, Azime Merve (My University, 2013)
Osmanlı son dönem mutasavvıf ve tasavvuf tarihçilerinin önemlilerinden olan Hüseyin Vassâf (ö. 1929), kısa ömrüne birçok eser sığdırarak döneminin maʿnevî birikiminin sonraki nesillere aktarılmasında büyük rol oynamıştır. Onun önemli eserlerinden biri de tasavvuf yoluna intisâbına vesîle olan hocası Mehmed Esʿad Dede (ö. 1329/ 1914) hakkında yazmış olduğu Esʿadnâme isimli eseridir. Eser, Osmanlı'nın son mesnevîhânlarından ve birçok önemli âlim ve mutasavvıfın hocalarından olan Mehmed Esʿad Dede'nin hayâtı hakkında önemli bilgiler sunmakta ve şiirlerini içermektedir. Bu çalışmada Karababa Dergâhı'ndaki nüshayı esas alarak Esʿadnâme isimli eser günümüz harflerine aktarılmış, müellifin hayâtı ve eserleri ile Esʿadnâme'deki bilgiler ışığında Mehmed Esʿad Dede'nin hayâtı ve eserleri derlenmiştir. Mehmed Esʿad Dede, Hüseyin Vassâf, Esʿadnâme, Tasavvuf, Mesnevîhânlık.

One of the most important sufi’s and historian of sufism, Hüseyin Vassâf (d. 1929) played a significant role in transfering the spiritiual legacy to the new generations leaving a number of book behind his short lifetime. One of these important works of him is Es’adnâme on his teacher Mehmed Es’ad Dede (d. 1329/ 1914) who led him to the sufi path. This book gives us very important knowledge about Mehmed Es’ad Dede, one of the last mathnawikhan’s of the Ottomans and master of many eminent scholars and sufi’s. It also includes his poems. In this study, this book is transliterated from the original handwriting copy from the Karababa Derbah and in the light of this book, the author Hüseyin Vassaf and the subject of the book, Mehmed Es’ad Dede is introduced. Mehmed Es’ad Dede, Hüseyin Vassâf, Es’adnâme, Sufism, Mathnawikhanlik.
Keywords: Hüseyin Vassaf, 1872-1929; İslam; Tasavvuf