İhracatta fiyatlandırma ve Kırgızistan’daki uygulamalar - Kachaganova, Elmira (My University, 2002)
Uluslararası pazarda bir işletme ihracat fiyatlandırma politikalarını maliyetlerini, piyasa, rakiplerin durumunu ve pazarlama hedeflerini saptayarak bir fiyatlandırma stratejisini saptar. İhracatçı işletme fiyat saptarken sağlıklı ve istikrarlı olabilmesi için ihracat ürününün maliyetini ayrıntılı olarak hesaplayarak, çeşitli ihracatı teşvik önlemlerin getirdiği avantajları dikkate alarak, değişik etkenleri değerlendirerek karar almalıdır. İhracat faaliyetleri hem ülke ekonomisi açısından, hem de ihracatçı işletmelerin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Kıran kırana rekabet nedeniyle uluslararası pazarlarda doğru bir fiyatlandırma yönteminin seçilmesi büyük önem kazandığı dış ülkeler piyasasında ihracat yaptığı ülkelerde başarının garantilerinden birisidir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, pazarlama anlayışındaki gelişmeler ve ihracatta fiyatlandırma konusu ele alınmıştır. Pazarlama değişkenleri (karması) kapsamında pazarlamanın ilkeleri: ürün ve hizmetler, tutundurma, dağıtım ve fiyatlandırma; fiyatlandırma karar süreci ve fiyat politikasını etkileyen faktörler nde açıklanmıştır. İkinci bölümde ihracatta fiyatlandırma yöntemleri, ihracat fiyatlandırmada ek maliyetler, teslimatı içeren fiyat, nihai fiyatın belirlenmesi konuları işlenmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölümde Kırgızistan'daki ihracatçı işletmelerin ihracat kullanılan fiyatlandırma yöntemlerinin saptanması amacıyla farklı sektörlerde ihracat yapan işletmelerin üst düzey yöneticileri ile anket yapıldı. Bu bölümde araştırmanın yapıldığı Kırgızistan ihracat sektörü hakkında bilgi verilip, araştırma metodolojisi açıklanarak araştırma bulguları sunulmuştur. Çalışmanın son kısmında sonuç, kaynakça ve ek yer almaktadır.

An enterprise in international market establishes its pricing strategy by determining its costs, market, rival condition and marketing targets. The exporter should decide by calculating the cost of the export product to be sound and stable in determining the price of the establishment, taking into consideration the advantages of several measures of concession to export, and evaluating several factors. Export activities are important with regard to both the economy of the country and the future of exporter enterprises. Selection of the true pricing method in international markets is very important due to hard competition and a guarantee of success in countries subject to export. The first part of this study handles the subject of developments in marketing understanding and pricing in export. The principles of marketing: products and services, having caught, distribution and pricing, pricing decision period and factors effecting price policy were explained in the first chapter within the scope of marketing variables (mix). The second chapter handles the subjects of pricing methods in export, additional costs in export pricing, price including delivery, setting the final price. The last and third chapter contains a questionnaire with the high ranking executives of enterprises engaged in export in different sectors for the purpose of determination of pricing methods used in export by the exporter enterprises in Kyrgyzstan. This chapter includes information about the export sector in Kyrgyzstan, explains the research methodology and submits research findings. The final part of the study contains conclusion, bibliography and annex.
Keywords: İhracat_Kırgızistan