An analysis of the relationship among perceived organizational support, organizational culture, and intrapreneurship behavior : evidence from Turkish aviation industry - Aydemir, Umutcan (My University, 2020)
Sosyal değişim teorisi, çalışan ile işveren arasındaki ilişkiyi ve çalışanın kuruma bağlılığını incelemek için oluşturulmuş önemli bir yaklaşımdır. Blau tarafından geliştirilen bu teori, toplumlardaki sosyal değişimde insan davranışını tanımlar. Sosyal değişim teorisinde içsel faydalar hakkında farklı görüşler vardır. Bu teori ayrıca bireylerin değişen duygu, düşünce ve davranışlarını da açıklar. Dolayısıyla bu tez araştırmasının ana konusu, çalışan ile işveren arasındaki sosyal değişime dayalı ilişkilerin incelenmesidir. Bu tez çalışmasındaki model, Sosyal Değişim Teorisi çerçevesinde oluşturulmuştur.Bu tezin temel amacı, algılanan örgütsel destek, örgütsel kültür ve iç girişimci davranış arasındaki ilişkileri incelemektir. Ayrıca, algılanan örgütsel desteğin ve örgütsel kültürün, dahili girişimci davranış veya diğer etkiler üzerinde bir etkisinin olup olmadığını da incelemiştir. Çalışmaya Türk Hava Yolları ve Pegasus hava yolları şirketlerinde toplam 235 çalışan dahil edilmiştir. Araştırma yöntemleri çerçevesinde araştırma sorusu, veri analizi ve yorumlama aşamalarına olası bir açıklama sunduk. Ayrıca bu tez, Türk Havacılık Sektörü örneği üzerinden belirlenen faktörlerin incelenmesi olarak değerlendirilmiştir.Bu çalışma, araştırma amacıyla Türk Havacılık Sanayi çalışanlarını içermektedir. Örnekleme ve veri toplama süreci, kullanılan ölçekler ve buna göre anket oluşturulmuş ve son olarak analiz yöntemi belirlenmiştir. Kavramsal modeller ve hipotezler oluşturulmuş ve değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçmek için anketler aracılığıyla veriler toplanmıştır. Veriler, nicel araştırma metodolojisine göre SPSS ile toplanmış ve analiz edilmiştir. Ortalamalar, standart sapmalar, korelasyon katsayıları ve p değerleri dahil olmak üzere istatistiksel değerleri ortaya çıkarmak için regresyon analizi, tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon istatistikleri kullanılmıştır.Araştırmanın kısıtlılıkları zaman ve Türk Havacılık Sektörü çalışanları dahilinde yapılmasıdır. Literatürde bu tez konusu ile ilgili çalışma sayısı sınırlıdır. Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi için sosyal değişim teorisi çerçevesinde algılanan örgütsel destek, örgütsel kültür ve iç girişimcilik arasındaki ilişkileri inceleyen az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu araştırmanın bulguları, Türkiye'deki havacılık sektörünün ana personel kitlesine katkı sağlayacaktır.Bulgular, bir grup hava yolu endüstrisi çalışanının iç girişimcilik davranışlarının (niyetlerinin) organizasyon kültürlerinden ve algılanan örgütsel destekten önemli ölçüde etkilendiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, üç çalışma değişkeni istatistiksel olarak birbiri ile anlamlı ve ilişkili olduğu görülmüştür.

The theory of social change is an important framework established to examine the relationship between the employee and the employer and the employee's commitment to the organization. The theory of social change, developed by Blau, describes human behavior in the social change in societies. In the theory of social change, internal benefits are discussed. Also, it explains the changing feelings, thoughts, and behavior of individuals. Therefore, the main subject of this research were the social change-based relations between the employee and the employer. The model was created within the framework of Social Change Theory. The primary objective of this thesis was to investigate the relationships among the perceived organizational support, organizational culture and intrapreneurial behavior. It also examined whether perceived organizational support and organizational culture has an impact on intrapreneurial behavior or other impacts. A total of 235 employees at Turkish Airlines and Pegasus Airlines companies was included in this study. We offered a possibly explanation to the research question, data analysis and interpretation stages within the framework of research methods. Also, this thesis was considered as an investigation of the identified factors through the Turkish Aviation Industry case.This study included Turkish Aviation Industry employees for the research purposes. The sampling and data collection process, the scales used, and the questionnaire formed accordingly and finally, the analysis method was determined. Conceptual models and hypotheses have been created and data were collected through surveys to measure the relationship between variables. Data were collected and analyzed with SPSS according to the quantitative research methodology. Regression analysis, descriptive statistics and correlational statistics were utilized to reveal statistical values including means, standard deviations, correlation coefficients, and p-values. The limitations of the research are time and only to Turkish Aviation Industry employees. The number of studies related to the thesis subject were limited in the literature. There are few studies that examined the relationships among perceived organizational support, organizational culture, and intrapreneurship behaviors within the framework of social change theory for the Turkish Aerospace Industry. The findings of this research will contribute the main mass of personnel for the aviation sector in Turkey. The findings revealed that intrapreneurial behavior (intentions) of a group of airline industry employees were significantly affected by their organization culture and perceived organizational support. In addition, three study variables are statistically significant and correlated with each other.
Keywords: Algılanan örgütsel destek; Business; entrepreneurship behavior; girişimcilik davranışları; iç girişimcilik; intrapreneurship behavior; İşletme; organizational culture; örgütsel kültür; Turkish aviation industry; Türk havacılık endüstrisi Perceived organizational support