Prematüre bebek annelerinde galaktogog ve uyku düzenleyici etkili bitki çaylarının anne sütünü arttırmaya etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Galaktogog özellikli bitki çayları, anne sütünün artırılması amacıyla son yıllarda giderek artan oranda kullanılmak-tadır. Anne sütü üretiminin sorunlu olabileceği prema-türe yaş grubunda bu çayların kullanılması ile anne sütü miktarının artırılabileceği düşünülerek bu çalışma planlandı. Annelerin uyku düzenlerine yardımcı olmak üzere kullanılan iyi geceler çayının da bu bağlamda etkili olup olmadığı araştırıldı. Her iki çay için plasebo olarak su kullanıldı. Çalışma toplam 91 anne üzerinde yapıldı. Annelerden gerekli onamlar ve bilgiler alındıktan sonra birinci gruba Still-tee ®, ikinci gruba İyi Geceler Çayı ® ve üçüncü gruba kontrol olarak su verildi. Tüm annelerin yeterli sıvı almaları sağlandı. Birinci gruptaki annelerin süt miktarı, 1. güne kıyasla, 3. ve 7. günlerde anlamlı derecede arttı (sırasıyla 172, 247, 373 ml). İkinci gruptaki annelerin uyku süreleri de 1. güne kıyasla 3. 7. günlerde diğer iki gruba göre anlamlı derecede arttı (sırasıyla 7,4, 8,1, 8,9 saat). Prematüre bebeklerin annelerinde kullanan galaktogog etkili Still-tee ® çayının, süt miktarını artır-mada, İyi Geceler Çayının ® ise, uyku süresini arttırma-da etkili olduğu sonucuna varıldı.

Herbal teas with galactogoge effects have been used extensively in recent years in order to increase the amount of breast milk in lactating mothers. Mothers of premature babies often have problems in breastfeeding and this study was designed to investigate if such herbal teas has any effect on the increasing of breast milk in mothers of premature babies. We also investigated whether a sleep-induced herbal tea (İyi Geceler Çayı ®) was effective in regulating the sleep of these mothers. Plain water was used as placebo. Ninety-one mothers were studied. After obtaining informed consent and relevant information, the first group of mothers (n=30) received Still-tee ®, the second group of mothers (n=30) received sleep-inducer tea (İyi Geceler Çayı ®), and the third group of mothers (n=31) received plain water. All mothers’ intake of fluid were similar and sufficent. The amount of breast milk in the first group increased significantly (172, 247, 373 ml respectively) on the 3rd and 7th days of study. The duration of sleep in the second group of mothers increased significantly (7.4, 8.1, 8.9 hours respectively) on the 3rd and 7th days of study. It was concluded that Still-tea ® herbal tea was effective in increasing the amount of human milk, whereas sleep-inducer herbal tea (İyi Geceler Çayı ®) was also effective in increasing the duration of sleep in mothers of premature babies.
The effect of herbal galactogoge and sleep inducer teas on the increasing of breast milk in mothers of premature babies
Keywords: Genel ve Dahili Tıp