Mathematics learning difficulties among immigrant primary school students : a meta-synthesis study - Abuali, Hadil M. F. (My University, 2023)
İlkokul düzeyinde göçmen öğrenciler arasındaki dil engelleri, kültürel farklılıklar ve sosyoekonomik faktörler gibi farklı sorunlar, matematik öğrenme güçlüklerine neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, literatürde göçmen öğrencilerin ilkokula devam ederken matematik öğreniminde yaşadıkları matematik öğrenme güçlüklerini analiz etmek ve öğrencilerin akademik gelişimini desteklemek için kullanılabilecek etkili stratejileri tespit etmektir. Bu konuyu ele alabilmek için, 2010 – 2023 yılları arasında yer alan mevcut literatürün sistematik bir incelemesi ve sentezi meta-sentez yönteminden faydalanılarak analiz edildi. Bulgular, matematik öğrenimindeki engellerin beş ana kategoride olduğunu göstermektedir. Bunlar; dil engelleri, kültürel farklılıklar, sosyo-ekonomik zorluklar, psikolojik faktörler, eğitim geçmişi ve önceki bilgilerdir. Dil engelleri; matematiksel kelime dağarcığı ve terminolojisi, semboller ve gösterim, kelime problemlerinde ve yönergelerde dil ve matematiksel fikirlerin anlaşılması ve ifade edilmesi konularını içermektedir. Kültürel farklılıklar; matematik eğitimindeki kültürel inançlar, değerler ve uygulamalar; eğitim sistemindeki kültürel gelenekler ve beklentiler; sınıf normları ve davranışları ve problem çözme stratejileri üzerindeki kültürel etkileri içermektedir. Sosyo-ekonomik zorluklar; düşük gelirli aile geçmişi, eğitim kaynaklarına erişim, öğretim ve öğrenme materyallerinin kalitesi ve akademik destek için fırsatlar şeklindedir. Psikolojik faktörler; ev sahibi ülkenin eğitim sistemindeki matematik kaygısı, matematiğe öz yeterlik ve güven, öğrenme motivasyonu ve katılım ve sosyal ve duygusal uyum faktörlerini içerir. Eğitim geçmişi ve önceki bilgiler; ülkeler arasında matematik müfredatındaki farklılıklar, önceki matematik eğitiminin kalitesi ve tutarlılığı, matematiksel kavramlarının bilgi ve anlayışındaki boşluklar ve öğretim yaklaşımları ve değerlendirme uygulamalarına aşinalık konularını içermektedir. Gerçekleştirilen meta-sentez araştırması, bir dizi etkili stratejinin varlığını ortaya koymaktadır. Bunlar; kültüre duyarlı öğretim, dil desteği, akran desteği ve işbirliğine dayalı öğrenme, farklılaştırılmış öğretim, ebeveyn katılımı ve aile desteği, mesleki gelişim ve öğretmen eğitimidir. Bu araştırma, göçmen öğrencilerin matematik öğrenme deneyimlerini geliştirmek için bu stratejileri ve müdahaleleri uygulamak için eğitimcilerin ve politika yapıcıların birlikte çalışmasını önermektedir. Araştırmanın sınırlılıkları, incelenen literatürdeki potansiyel önyargıları ve bulguların genellenebilirliğini içermektedir. Bu araştırma, göçmen öğrenciler arasındaki matematik öğrenme güçlüklerine ilişkin mevcut bilgilere katkıda bulunurken, bu alanda araştırmaların devam ettirilmesi ihtiyacının da altını çizmektedir.

Mathematics learning difficulties among immigrant students have been recognized as a significant problem in primary schools, with different issues such as language barriers, cultural differences and socioeconomic factors may cause these difficulties. The purpose of this study is to analyse the mathematics learning difficulties reported in the literature that immigrant students have in mathematics learning while they are enrolled in primary school and to find effective strategies that may be employed to promote the students' academic growth. To address this issue, meta-synthesis of existing literature was conducted analyse Through a systematic review and synthesis of existing literature published between 2010 and 2023. The findings revealed that the barriers of mathematics learning are five main categories: language barriers, cultural differences, socio-economic challenges, psychological factors, educational background and prior knowledge. Language barriers include the issues of mathematical vocabulary and terminology, symbols and notation, language in word problems and instructions and comprehension and expression of mathematical ideas. Cultural differences include the issues of cultural beliefs, values and practices in mathematics education; cultural conventions and expectations in the educational system; classroom norms and behaviours; and cultural influences on problem-solving strategies. Socio-economic challenges include issues of low-income backgrounds, access to educational resources, quality of instruction and learning materials and opportunities for academic support. Psychological factors include factors of mathematics anxiety, self-efficacy and confidence in mathematics, motivation and engagement in learning and social and emotional adjustment in the host country's educational system. Educational background and prior knowledge include issues of differences in mathematics curricula across countries, quality and consistency of previous mathematics instruction, gaps in knowledge and understanding of mathematical concepts and familiarity with instructional approaches and assessment practices. The literature meta-synthesis spanning has revealed a number of efficacious strategies including; culturally responsive teaching, language support, peer support and collaborative learning, differentiated instruction, parental involvement and family support, professional development and teacher training. The study recommends that educators and policymakers work together to implement these strategies and interventions to enhance the mathematics learning experiences of immigrant students. Limitations of the study include potential biases in the literature reviewed and the generalizability of the findings. The study contributes to the existing knowledge on mathematics learning difficulties among immigrant students and highlights the need for continued research in this area.
Göçmen ilkokul öğrencilerinde matematik öğrenme güçlükleri : bir meta-sentez çalışması
Keywords: Children of immigrants; Cultural differences; Dil engelleri; Education; Eğitim; Emigration and immigration; Göç ve göçmenlik; Göçmen çocuklar; Göçmen öğrenciler; Immigrant students; Kültürel farklılıklar; Language barriers; Learning difficulties; Matematik; Matematik öğrenimi; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Öğrenme güçlükleri; Socioeconomic factors; Sosyoekonomik faktörler Mathematics learning; Study and Teaching; Turkey; Türkiye