Türkiye’de ve dünya’da faizsiz bankacılık ve Türkiye’de faizsiz bankacılığın tercih edilme sebeplerine ilişkin bir araştırma - Güneşlik, Abdussamet (My University, 2018)
Faizsizlik prensipleri çerçevesinde faaliyet gösteren katılım bankacılığı, kar ve zarara katılma yoluyla fon toplayan ve elindeki fonları müşterilerine para-para ilişkisi olmadan, paranın arkasına da mal veya hizmeti ekleyerek, üretim ve ticareti destekleyen bir sistem üzerine kuruludur. Faizin bir alternatifi olmayan ancak faizin iki taraftan birini muhakkak zarara uğratması nedeniyle, bu sistemin yerini alacak bir sistemi inşaa etmek üzere kurulan katılım bankaları, İslam dininin ve yasaların emrettiği ölçüde, ticaret ve üretimi ana merkezine alarak; yapılan işin sonucuna hem sermayedarı hem de girişimciyi dahil eder. Yani kar da edilse zarar da elde edilse banka ve müşterileri ayrılmaz bir bütündür. Sözleşmenin sonucunda kar ya da zarar üretilip üretilemeyeceği en başından belli olmadığı için de baştan bir oran belirlenmesi, bankaya mutlak bir kar getireceğinden ve girişimci sömürüye maruz kalacağından dolayı bu sistemde karşılığını bulmamaktadır. Katılım bankacılığı sektörü sermayenin üretim amaçlı kullanılıp para ticaretinin arkasında bir mal ya da hizmet hareketinin olması gerektiğini savunmakta olup, faizin sıfıra yaklaştığı hatta yok olduğu bir toplum kurmaya çalışmakta ve toplumdaki gelir adaletsizliğini düzenlemeyi hedeflemektedir.

PARTICIPATION BANKING IN THE WORLD AND TURKEY AND A STUDY THE REASONS FOR THE PREFERENCE FOR PARTICIPATION BANKING IN TURKEYParticipation banking, which operates within the framework of interest-free principles, is based on a system that collects funds through profit and loss participation and supports production and trade by adding goods or service behind money with funds in hand without money-money relationships.The participation banks , which are not an alternative to interest , include both the investor and the entrepreneur according to the outcome of bussiness done, but because of being incurred absolute loss by interest one of two sides, are designed to build a system that will replace this system by taking the trade and the production in the center as the religion of Islam and laws order. In other words, bank and customer are inseperable even if to make profit or loss. Since it is not clear at the very outset whether to be produced profit or loss at the end of contract , the determination of a rate from the beginning does not find its counterpart in this system. Because it will bring an absolute profit to the bank and the entrepreneur will be exposed to exploitation.Participation banking sector claims that capital should be used for production purposes and that there should be a movement of goods or services behind money trade. It aims to establish a society where interest is approaching to zero or even disappears and aims to regulate income injustice in society.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Banks and banking --Turkey; Dini yönleri; Faiz (İslam hukuku); Futures Accounts; Interest (Islamic law); Islam; İslam; Kar ve Zarar Katılma; Katılım Bankacılığı; Profit and Loss Participation; Religious aspects; Saving Ownership; Tasarruf Sahipleri; Türkiye; Vadeli Hesaplar Participation Banking