Vergilendirmede hukuki güvenlik ilkesi - Coşkun, Erhan (My University, 2012)
Kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağı olan vergi gelirlerinin elde edilmesi için yapılan bütün vergilendirme işlemleri, kişilerin temel hak ve hürriyetlerini etkilemektedir. Vergilendirme alanında kişi temel hak ve hürriyetlerinin korunmasında etkili olan bazı alt ilkeler –verginin yasallığı, vergi normlarının geriye yürüme yasağı vb- akademik çalışma konusu yapılmıştır. Ancak bu ilkelerin çatısı niteliğinde olan hukuki güvenlik ilkesiyle doğrudan ilgili benzer bir çalışmanın olmaması nedeniyle bu çalışma yapılmıştır. “Vergilendirmede Hukuki Güvenlik İlkesi” isimli bu tez çalışmasında, ilk önce vergilendirmede hukuki güvenliğin anlamı, kapsamı ve diğer benzer hukuki ilkelerden farklılıkları belirlenmiştir. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde hukuki güvenlik ilkesinin vergilendirmede üstlendiği fonksiyonlar tespit edildikten sonra, bu ilkenin hayata geçmesini sağlayan alt ilkeler ile bu ilke açısından anlamlı olan bazı vergisel kurumlara yer verilmiştir. Yapılan çalışmada; vergilendirme sürecinde yasama, yürütme ve yargı organlarının yaptıkları işlemlerle kişi hak ve hürriyetlerini etkilediği; kişilerin geçmişlerinden emin olmaları ve geleceği planlaya bilmeleri için vergilendirme alanında güven içinde olmaları gerektiği; bunun için de başta verginin yasallığı ilkesi gereği bütün vergisel yükümlülüklerin anayasaya uygun olarak yasayla konulması, vergi normlarının herkes tarafından anlaşılabilir nitelikte olması, vergi normlarının geriye yürümemesi; vergi normlarının istikrarlı olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

All the taxation procedures to gain tax revenues, which are the most significant financial sources to support public expenditures, affect the fundamental rights and freedoms of people. Some lower tax principles -the legality of tax, the retroactivity prohibition of tax norms, etc…- which are effective to protect the fundamental rights and freedoms of people in the taxation, have been discussed in academic studies. This study has been made since there is no study directly related to the principle of legal security which is the fundamental principle of all principles,. In this thesis, “The Principle of Legal Certainly in Taxation”, firstly, the meaning of the legal security, scope and the other similar legal principles in the taxation has been defined. Throughout the next chapters, the functions of principles of the legal security which are undertaken in the taxation have been determined, then sub-principles which allow these principle to put into practice and some tax authorities which are meaningful in terms of this principle has been discussed. In this study, it is understood that processes of the legislation, the executive and the justice affect the rights and freedoms of people in taxation, it is a must for people to be safe in taxation to be sure about their past and to be able to make plans about their future. To achieve this, firstly, all tax obligations which are convenient for the government constitution should be legislated by laws due to the principle of legality of the taxation, and tax norms should be understood by everyone, and tax norms should be stable as tax-retroactivity of norms.
Keywords: Hukuki Güvenlik İlkesi; Mali Hukuk; Vergilendirme_Hukuk