Spina bifidalı çocuklarda oturma postürü, oturma dengesi ve üst ekstremite fonksiyonlarının belirlenmesi - Vayvay, Güler Doğan (My University, 2017)
Spina Bifidalı Çocuklarda Oturma Postürü, Oturma Dengesi ve Üst Ekstremite Fonksiyonlarının Belirlenmesi. ÖZETAmaç: Spina Bifida (SB)’lı çocukların oturma postürü, oturma dengesi ve üst ekstremite fonksiyonlarının birbirleriyle olan ilişkisini değerlendirmek, ayrıca bunlara etki edebilecek fiziksel ve klinik özellikleri saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 5-18 yaş arası 31 SB’lı çocuk dahil edilmiştir. Olguların fiziksel ve klinik özellikleri kaydedilmiştir. Ayrıca Hoffer Sınıflandırma Sistemi, Oturmada Postüral Kontrol Ölçümü (OPKÖ), Pedalo Denge Değerlendirme Sistemi, Nöromuskuler Disfonksiyonlu Çocuklarda Oturma Değerlendirme Skalası (NDÇODS), Modifiye Fonksiyonel Uzanma Testi, Jebsen El Fonksiyon Testi (JTEFT), Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (PFBÖ) kullanıldı.Bulgular: Olguların üst ekstremite fonksiyonları (JTEFT); Pedalo (r=-0,478, p=0,007), NDÇODS (r=0,399, p=0,026), PFBÖ (r=-0,513, p=0,003) ve MFUT ile (r=-0,598, p=0) kuvvetli ilişkili bulunmuştur. Ayrıca OPKÖ ile JTEFT- dama taşı dizme (r=-0,384, p=0,034) ve JTEFT- dolu kutuları hareket ettirme ve (r=-0,384, p= 0,033) orta kuvvette ilişkili bulunmuştur.Sonuçlar: SB’lı çocuklarda iyi bir oturma postürü ve oturma dengesi ile üst ekstremite el fonksiyonları arasında kuvvetli bir ilişki bulunmuştur. SB’lı çocukların oturma dengesi ve postürü iyileştikçe elin fonksiyonel kullanımı artmaktadır. Determination of Sitting Posture, Sitting Balance and Upper Extremity Functions in Children with Spina Bifida.ABSTRACTPurpose: To evaluate the relationship between the sitting posture, sitting balance and upper extremity functions of children with Spina Bifida (SB) and to determine the physical and clinical features that can affect them.Method: Thirty one children with SB, aged 5-18 years, were included the study. Physical and clinical characteristics were recorded. Also, Hoffer Classification System, Seated Postural Control Measure (SPCM), Pedalo Balance Measurement System, Sitting Assessment for Children with Neuromotor Dysfunction (SACND), Modified Functional Reach Test (MFRT) and Jebsen Hand Function Test were used.Results: There was a strong correlation between Pedalo (r = -0,478, p = 0,007), SACND (r = 0.399, p = 0.026), weeFIM (r = -0.513, p = 0.003) and MFRT (r = -0.598, p = 0) with JTEFT. Also, there was moderate relationship between SPCM and JTEFT-dama stone placement (r = -0.384, p = 0.034) and JTEFT-moving filled boxes (r = -0.384, p = 0.033).Conclusion: There was a strong correlation between good sitting posture and sitting balance and upper extremity hand functions in children with SB. Functional use of the hand is increasing as SBs have improved sitting balance and posture.
Keywords: balance; Çocuk hastalıkları; Çocuklar; denge; el. spina bifida; hand; Konjenital hastalıklar; Omurilik hastalıkları; oturma; posture; postür; sitting; Spina Bifida