Bist tekstil deri endeksinde yer alan şirketlerin finansal performanslarının gri ilişki analiz yöntemi ile değerlendirilmesi - Abdolkarim, Shima (My University, 2019)
Tekstil ve deri sektörü, ekonomik etkinliği, dış ticaret potansiyeli, istihdam gibi parametrelerle Türkiye’nin önde gelen sosyo-ekonomik faaliyet alanlarından biridir. Bu çalışmada, BİST tekstil ve deri endeksinde yer alan şirketlerine ait finansal performanslarının Gri İlişkisel Analiz yöntemi ile değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde, tekstil ve deri sektörü, kapsamı ve gelişimi ile BİST tekstil ve deri endeksine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, performans, performansı etkileyen unsurlar, performans çeşitleri ve finansal performans kavramı genel olarak açıklanmıştır.Son bölüm olan üçüncü bölümde ise, çok kriterli karar verme süreci, yöntemleri, Gri İlişkisel Analiz ve aşamaları açıklanarak anlatılmış ve daha sonra literatür araştırması yapılmıştır. Belirlenen değişkenler ile şirketlere ilişkin finansal performans değerleri ve sıralamaları yıllar bazında Gri İlişkisel Analiz yöntemi uygulanarak eldeTekstil ve deri sektörü, ekonomik etkinliği, dış ticaret potansiyeli, istihdam gibi parametrelerle Türkiye’nin önde gelen sosyo-ekonomik faaliyet alanlarından biridir. Bu çalışmada, BİST tekstil ve deri endeksinde yer alan şirketlerine ait finansal performanslarının Gri İlişkisel Analiz yöntemi ile değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde, tekstil ve deri sektörü, kapsamı ve gelişimi ile BİST tekstil ve deri endeksine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, performans, performansı etkileyen unsurlar, performans çeşitleri ve finansal performans kavramı genel olarak açıklanmıştır.Son bölüm olan üçüncü bölümde ise, çok kriterli karar verme süreci, yöntemleri, Gri İlişkisel Analiz ve aşamaları açıklanarak anlatılmış ve daha sonra literatür araştırması yapılmıştır. Belirlenen değişkenler ile şirketlere ilişkin finansal performans değerleri ve sıralamaları yıllar bazında Gri İlişkisel Analiz yöntemi uygulanarak eldeedilmiş olup sonuçlar değerlendirilmiştir

Textile and leather industry, economic activity, foreign trade potential, Turkey's employment with such parameters is one of the leading socio-economic activities. In this study, it is aimed to evaluate the financial performances of BIST textile and leather companies by Gray Relational Analysis method.In the first chapter of the study, textile and leather industry, its scope and development, and the BIST textile and leather index are explained. In the second part, performance, performance factors, performance types and financial performance are explained.In the third chapter which is the last chapter, multi-criteria decision making process, methods, Gray Relational Analysis and stages are explained and then a literature research has been done. The financial performance values and rankings of the companies with the determined variables were obtained by applying the Gray Relational Analysis method over the period and the results were evaluated.
Keywords: Corporations; Deri Sektörü; Economy; Ekonomi; Grey Relational Analysis (GRA); Gri İlişkisel Analiz (GİA). Textile Industry; Leather Industry; Performance; Performans; Şirketler; Tekstil Sektörü