Taekwondo öğretilen özel spor işletmelerinde çalışanların kurumlarındaki personel yönetimini değerlendirmesi ve Taekwondonun yaygınlaştırılması için yeni bir yönetim modeli önerisi - Ramazanoğlu, Fikret (My University, 2002)
Özel taekwondo işletmelerinde çalışan personelin yaptıkları işin çeşitli aşamalarından duydukları doyum veya doyumsuzluk düzeylerini belirleyerek, elde edilen bulguların değerlendirmesi sonucunda yeni önerilerde bulunmayı amaçlayan bu çalışmada söz konusu işletmelerde çalışan 150 personele Minnesota Satisfaction Questionnaire'in kısa formu uygulanmıştır. Bilgiler SPSS'de değerlendirilmiş ve frekans analizinin yanında çapraz tablo, t-testi ve k2 testi sonuçları verilmiştir. Personel yönetimi boyutlarının değerlendirmesi sonucunda organizasyon ve iş ilişkileri, güdüleme ve uygun iş ortamı açısından çalışanların yeterli seviyede, kariyer planlama ve başarı değerlemesi açısından yüksek seviyede, buna karşılık ücret yönetimi açısından düşük seviyede doyum aldıkları ortaya çıkmıştır. Personel yönetimi açısından genel iş doyumuna göre taekwondo spor işletmelerinde çalışan personelin işlerinden yeterli seviyede doyum aldıkları belirlenmiştir. Spor işletmelerinde görev alan antrenör ve işletmecilerin, personel yönetimi ve işlerine yaklaşımları açısından incelenmesi ve bunun sonucunda bazı tespitlerde bulunmak için yapılan bu araştırmadan elde edilen ve değerlendirilen bulguların ortaya çıkardığı sonuçları baz alarak, ilerdeki çalışmalara da temel oluşturmasında faydalı olacak öneriler sunulmuştur. THE THOUGHTS OF PERSONNELS OF PRIVATE TAEKWONDO SPORT ESTABLISHMENTS ABOUT THEIR INSTITUTION'S PERSONNEL MANAGEMENT AND A PROPOSAL FOR A NEW MANAGEMENT MODEL TO SPREAD TAEKWONDO

In this study that intended to offer new suggestions determining the satisfaction and dissatisfaction levels of private taekwondo establishments' personnel with various process of their job, the short form of Minnesota Satisfaction Questionnaire was administered to the 150 staff. The data evaluated by SPSS, and then the frequency, cross tables, t-test and k2 test results were given. Evaluating the dimensions of personnel management ,the staff were satisfied with organization-work relations and work environment and higly satisfied with carier planning and success evaluation whereas unsatisfied with fee management. Considering the results of this study aimed to investigate the trainers and administrators from the view point of personnel management and approaches to their jobs to be a base, some suggestions were offered in order to be a resource for future researches.
Keywords: Dinlence ve eğlence sanatları; Jujitsu; Mücadele sporları; Taekwondo