Racketlon sporcularının akış deneyimlerinin incelenmesi - Korer, Ersoy (My University, 2021)
Amaç:Bu çalışmada ülkemizde Racketlon sporunu aktif olarak yapan sporcular incelenmiş, bu sporun sporcular üzerinde yarattığı psikolojik etkilerin akış deneyimine göre incelenmesi tezin genel konusunu oluşturmuştur. Çalışmada dört farklı raket sporunun (masa tenisi, badminton, squash, tenis) arka arkaya oynanmasıyla oluşan Racketlon sporunda, sporcuların Racketlon oynarken yaşadıkları akış deneyimlerinin incelenerek ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 19-50 yaş aralığında, daha önce Uluslararası Racketlon Federasyonunun düzenlediği turnuvalara en az bir kez katılmış, kadın ve erkek 28 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada kullanılan iki ölçekten ilki katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin tespit edilmesi için hazırlanan kişisel bilgilendirme formudur. Diğeri ise katılımcıların akış deneyimlerinin ölçülmesi için kullanılan “Alpak Akış Kuramı” ölçeğidir. Ölçek 7’li Likert tipi olup 14 maddeden oluşmaktadır. Bulgular: Ölçeğin normal dağılım gösteren bir ana kütleden gelip gelmediğinin tespiti için Kolmogrov-Smirnov (K-S) testi uygulanmış, bulunan veriler doğrultusunda ölçeğin dağılımının normal olduğu görülmüştür. Normallik analizlerinden Kolmogrov-Smirnov yapılmış ve sig. (p) değeri anlamlı bulunmamıştır. P değerinin anlamlı olmaması boyutlarda normal dağılım olduğunu göstermiştir. Sonuç: Yapılan araştırma sonucunda Racketlon sporcularının akış deneyimine sahip oldukları tespit edilmiş ve bu araştırma ile, literatürden de anlaşıldığı üzere katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin, bu spor esnasında yaşadıkları akış deneyimlerini etkilemediği ortaya çıkarılmıştır.

Objective: The aim of this study was to examine and reveal the flow experiences of athletes while playing Racketlon. Materials and methods: 28 participants, men and women, between the ages of 19-50, voluntarily participated in the study at least once in the tournaments of the International Federation of Racketlon. Two scales were used in the study; the personal information form prepared to determine the socio-demographic characteristics of the athletes and the Alpak Flow Theory scale used to determine the flow experiences of athletes. This scale consists of 14 items and is a 7-point Likert-type scale. Results: The Kolmogrov-Smirnov (KS) test was applied to determine whether the scale came from a population with a normal distribution. The scores for the new participation sub-categoy according to the ALPAK Flow scale (KS value = 1.07, p = .197), “experience-based distress'' sub-category (KS value = 1.12, p = .156), increasing anxiety sub-category (KS value = 1.18, p = .123) and flow sub-category (KS value = .91, p = .377) indicated that the ALPAK Flow scale was normally distributed. Kolmogrov-Smirnov was applied to the distribution analysis, and the differences were found to be insignificant. The lack of significance of the P value indicated a normal distribution within the sub-categories. Conclusion: Based on the two scales, this investigation concluded that the Racketlon athletes had flow experience. In line with previous reports, it was revealed that the socio-demographic characteristics of the participants did not affect their flow experiences while playing Racketlon.
Keywords: Akış Deneyimi Racketlon; Badminton; Flow Experience; Masa Tenisi; Öğrenim ve öğretim; Racketlon; Spor; Sports; Study and teaching; Table Tennis; Tenis; Tennis