15-17 yaş grubu badmintoncuların müsabaka sırasında yaptıkları basit hatalar ile fiziksel ve teknik performansları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Hotaman, Fatih (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada, badmintoncuların müsabaka sırasında yaptıkları basit hatalar ile fiziksel ve teknik performansları arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmaya, yaş ortalaması 15,60±1,34, spor yılı 6,60±0,54 5 erkek ve yaş ortalaması 15,67±0,68, spor yılı 6,22±0,97 olan 9 kız badmintoncu gönüllü olarak katılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma 15 yaş altı Türkiye şamopiyonası, 17 yaş milli takım seçmesi, badminton süper ligi, badminton 1. ligi ve Turkey Junior 2017 turnuvalarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, toplamda 99 tekler maçı (43 kız, 56 erkek) analiz edilmiştir. Sporcuların fiziksel performanlarını belirlemek için boy uzunluğu, vücut ağırlığı ölçümleri, 20 m sürat, 20 m reaksiyon sürati, 20 m geri sürat, t-test, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, esneklik (otur-eriş), sağlık topu atma, pençe kuvveti, sırt kuvveti, bacak kuvveti ve 20 m mekik koşusu (shuttle run) testleri uygulanmıştır. Teknik performansı değerlendirmek için, kısa servis, yüksek servis, clear, drop ve smaç testleri yapılmıştır. Basit hatalar, T.H (toplamda yapılan basit hata), K.T.S (kaybedilen toplam sayı), B.K.T.S.Y (basit hataların kaybedilen toplam sayıdaki yüzdesi), H.Ö.K (Ön korta yapılan hata), H.O.K (Orta kortta yapılan hata) ve H.A.K (Arka kortta yapılan hata) olarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için, SPSS 22 paket programında Descriptives (standart sapma, minimum, maksimum, ortalama) ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır.Bulgular ve Sonuçlar: Erkeklerde, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, sürat, esneklik, yüksek servis, clear, drop ve smaç değerlerindeki artış ile basit hataların anlamlı olarak azaldığı (p<0,05), kızlarda bacak kuvveti, clear ve drop değerlerindeki artış ile basit hataların anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur (p<0,05).

Aim: In this study, it was aimed to investigate the relation between U15-17 badminton players’ unforced errors during the competition and their physical-technical performance levels. 5 male badminton players of mean age of 15,60±1,34 and mean sports year of 6,60±0,54 and 9 female badminton players of mean age of 15,67±0,68 and mean sports year of 6,22±0,97 participated voluntarily in the research.Material and Method: Research, was done in U15 Turkey Championship, U17 national team selection, badminton super league, badminton 1. leagues and Turkey Junior International tournaments in 2017. A total of 99 singles matches (43 girls, 56 boys) were analyzed in the study. To determine the physical performances of the athletes, height, body weight measurements, 20 m sprint, 20 m reaction sprint, 20 m back sprint, t-test, vertical jump, standing long jump, flexibility (sit and reach), back and leg strength tests were performed. Unforced errors analized as T.E (simple error in total), T.P.L (total point lost), E.T.L.P.P (simple error percentage of the total number lost), E.F.C (error in front court), E.M.C (error in mid court) and E.B.C (error in back court). The obtained data were analyzed using Descriptives (standard deviation, minimum, maximum, mean) and Spearman correlation analysis was applied to examine the relationship between unforced errors and physical-technical performance.Findings and Conclusions: In males, the number of unforced errors decreased significantly when increased their long jump, vertical jump, speed, flexibility, high service, clear, drop and smash values (p<0,05). In females, the number of unforced errors decreased significantly when increased their leg strength, clear and drop values (p<0,05).
Keywords: Badminton; Badminton (Game); Badminton (Oyun); Basit hata; Beden eğitimi ve antrenman; Fiziksel performans; İlişki Badminton; Öğrenim ve öğretim; Physical education and training; Physical performance; Relationship; Study and teaching; Technical performance; Teknik performans; Unforced error