Kütüphanecilerin meslek dergilerine katkıları : Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni – Türk Kütüphaneciliği 1952-2022 - Çınar, Meltem (My University, 2024)
1949 yılında kurulan Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD), Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni’ni (TKDB) 1952’de yayınlanmaya başlar. Dergi, 1986 yılında isim değiştirerek, Türk Kütüphaneciliği (TK) adını alır. 1995’ten itibaren hakemli dergi niteliği kazanan dergi, kütüphanecilik alanında yayınına ara vermeden devam eden en eski süreli yayındır. Türk Kütüphaneciliği Dergisi üzerine yapılan önceki çalışmalardan farklı olarak, kütüphanecilerin bir meslekî dergide yazdıklarından hareketle, meslekî deneyimlerini ve akademik katkılarını inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni ve Türk Kütüphaneciliği Dergisi'nde kütüphanecilerin yazarlık, çevirmenlik ve dergi yönetimi gibi katkı ve sorumlulukları belirlenecek, ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilerek analiz edilecektir. Çalışma kapsamında Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni ve Türk Kütüphaneciliği Dergisi'nde yayımlanmış hakemli/ hakemsiz makaleler, görüşler, okuyucu mektupları, serbest yazılar, tanıtımlar, eleştiriler ve haberlere ilişkin kronolojik ve konusal tablolar hazırlanmıştır. Bu tablolarla elde edilen verilerle, kütüphanecilerin toplumsal hareketlilik içinde, literatüre yansıdığı kadarıyla sergiledikleri duruş ve bilginin toplumsallaşması yönündeki katkıları gibi konular üzerinde de durulmuştur. Kütüphanecilerin, akademisyenlerin, öğrencilerin ve çeşitli araştırmacıların yıllar içerisinde meslek dergisinde yayımladıkları da incelenmiştir. Kütüphanecilerin diğer yazar gruplarına oranı karşılaştırılarak ortaya çıkan sonuç neticesinde, meslekî yayın üretme tercihleri ve yazarak bu dünyanın neresinde var oldukları hakkında görüş sahibi olunacaktır. Çalışmada akademik kadronun yanı sıra kütüphanelerde çalışan kütüphanecilerin bir meslek dergisindeki yazılarına dayanarak kişisel tecrübeleri ve mesleki sorunlarının yazılarına ne ölçüde yansıdığı incelenmiştir.

The Turkish Librarians Association founded in 1949, began publishing the Turkish Librarians Association Bulletin (TKDB) in 1952. In 1986, the journal underwent a name change, becoming Turkish Librarianship (TK). Since 1995, the journal has acquired the status of a peer-reviewed publication and is the oldest periodical in the field of librarianship in Turkey that has continued its publication uninterrupted. Unlike previous studies on the Turkish Librarianship journal, there has been no research examining the professional experiences and academic contributions of librarians through their writings in a professional journal. In this study, the contributions and responsibilities of librarians such as authorship, translation, and journal management in the Turkish Librarians Association Bulletin and Turkish Librarianship will be identified, and the results will be analyzed and evaluated. As part of the study, chronological and thematic tables have been prepared for the peer-reviewed and non-peer-reviewed articles, opinions, reader letters, free articles, introductions, critiques, and news published in the Turkish Librarians'Association Bulletin and Turkish Librarianship. Using the data obtained from these tables, topics such as the librarians' stance within social mobility and their contributions to the socialization of knowledge, as reflected in the literature, have also been addressed. The writings of librarians, academics, students, and various researchers published in the professional journal over the years have been examined. By comparing the proportion of librarians to other groups of authors, insights will be gained into their preferences for professional publication and their position in the field through their writings. Furthermore, the study investigates the extent to which personal experiences and problems of librarians working in academic positions and libraries are reflected in their writings in a professional journal.
Keywords: Bilgi bilimi; Information science; TKD; TKD Turkish Librarianship; Turkish Librarians Association; Turkish Librarianship Journal; Türk Kütüphaneciler Derneği; Türk Kütüphaneciliği; Türk Kütüphaneciliği Dergisi