KKTC turizminin gelişimi ve müşteri memnuniyeti açısından halkla ilişkilerin önemi - Altunç, Ufuk (My University, 2003)
Bu araştırmanın amacı KKTC'de turizm sektörünün geliştirilmesi sürecinde halkla ilişkiler çalışmalarının önemini vurgulamaktır. Turizmin genel tanımı ve ülke ekonomisine olan etkisini belirttikten sonra otel yöneticileri/ halkla ilişkiler müdürleri ve turistlerle bir anket çalışması yapılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, ulaşım, servis kalitesi ve çevresel sorunlar yanında iletişim, koordinasyon ve halkla ilişkiler problemleri olduğu tespit edilmiştir. Bu problemlerin KKTC'nin Akdeniz ve dünya turizm pazarında iyi bir pozisyon almasını etkilediği görülmüş ve bu alandaki çalışmaların profesyonel anlamda ele alınması gerektiği belirlenmiştir. Bu çerçevede KKTC turizm sektöründe eksiklik olarak görülen iletişim, promosyon ve bu bağlamda halkla ilişkiler çalışmalarının önemi vurgulanmış ve bu çalışmaların nasıl geliştirilmesi gerektiği hakkında bir iletişim ve halkla ilişkiler modeli ortaya konulmuştur. KKTC turizm sektöründe mevcut olan iletişim ve halkla ilişkiler sorunun çözümüne yönelik oluşturulan bu organizasyon yapısı içinde turizm alanında hizmet veren kurum ve kuruluşların, birliklerin, sivil toplum örgütlerinin, Turizm Bakanlığı'nın, dış temsilciliklerin ve üniversitlerin yer alacağı bir iletişim süreci başlatılması öngörülmüştür. The aim of this project is, to stress on importance of Public Relations work in developing process of Turkish Republic of Northern Cyprus tourism. Basic definition of the tourism explained and questionnaire made by hotel managers and Public Relations managers to understand effect of toursim sector to the economy. In the end of of the thesis, transportation, service quality, envioromental problems has seen beside of the communication and coordination and public relations problems in the tourism sector. It has been seen that this problems effects the place of Turkish Republic of Northern Cyprus tourism in the world market in negative way. In this matter we try to build a Public Relations model to explain the importance of public relations activities and to reduce lack of communication in Turkish Republic of Northern Cyprus tourism. The steps how to build public relations has been shown and the organization of the communication try to be established for better coordination between target markets in the sector. In this manner, firms in the tourism sector, Ministry of Tourism, Universities, Public unions and other represantatives should come together in same communication platform to discuss problems and solutions for Turkish Republic of Northern Cyprus tourism.
Keywords: Turizm_Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti