Metaverse ve benlik sunumu - BAYRAKCI, SERKAN (My University, 2022)
Bu çalışmada çok güncel olan ve henüz kavramsal çerçevesi çizilememiş, internetin geleceği olarak adlandırılan Metaverse kavramı ve Metaverse’de benlik sunumu değerlendirilmiştir. Metaverse ve özellikleri, inşasında gerekli olan Web 3, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, karma gerçeklik ve NFT gibi yeni teknolojiler ve dünya çapındaki markaların yeni ürünleri vasıtasıyla benlik sunumunun nasıl yapıldığı örnekler üzerinden tüketim kültürü bağlamında açıklanmıştır. Araştırma sonucunda sadece kişilerarası iletişim süreçleri değil, her tür ilişkinin de adeta fiziksel dünyada yaşanıyormuşçasına algılanacağı Metaverse’de kullanıcılar; değerli hissetmek, onaylanmak, ait olmak, her tür duyguyu deneyimlemek adına benliklerini vitrin performansları ile bu platformda sunacakları, bunun için de NFT’ler aracılığıyla kendi statülerini, sosyoekonomik sınıflarını, kimliklerini, imajlarını kurgulayıp sunduklarına erişilmiştir. Geleceğin dünyasında fiziksel yaşam Metaverse’de tekrar yaratılacak gibi görünmektedir. Bu dünyada kullanıcılar fiziki dünyada yaşadıkları deneyimleri yaşayacak, burada kurdukları kişilerarası iletişimi Metaverse’e taşıyacak, benlik sunumlarını da bu minvalde yapacaklardır. Pek çok lüks marka dijital kıyafet, ayakkabı ve aksesuarlarıyla Metaverse için üretime başladı. Kullanıcılar şimdiden binlerce dolar harcayarak bu ürünleri, fiziki mağazalardaki somut versiyonlarından çok daha pahalıya almaktan kaçınmamaktadır. Metaverse’de benlik sunumu avatarlar ve NFT’ler aracılığıyla, dijital tüketim kültürünün etkisiyle lüks tüketim üzerinden gerçekleşmesi beklenmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum analizinin kullanıldığı bu çalışma, Metaverse ve benlik sunumu konusunda Türkiye’de yapılan ilk çalışmalardan olması sebebiyle, alana katkısı bakımından önem arz etmektedir

In this study, the metaverse, self-presentation in the metaverse have been evaluated. Metaverse which is the popular topic of recent times is called the future of the internetMetaverse and its features are explained in the context of consumption culture through examples of new technologies such as Web 3, VR, AR, MR and NFT, and how self-presentation is made through new products of worldwide brands. As a result of the research, users in the metaverse, where not only interpersonal communication processes, but also all kinds of relationships will be perceived as if they were experienced in the physical world; In order to feel valuable, to be approved, to belong and to experience all kinds of emotions, it has been reached that they will present their selves on this platform with showcase performances, and for this, they construct and present their own status, socioeconomic class, identities and images through NFTs. In the world of the future, physical life seems to be recreated in the metaverse. In this world, users will experience their experiences in the physical world, they will carry the interpersonal communication they have established here to the Metaverse, and they will make their self-presentations in this way. Many luxury brands have started production for Metaverse with their digital clothing, shoes and accessories. Users already spend thousands of dollars and do not hesitate to buy these products much more expensive than their concrete versions in physical stores. Self-presentation in Metaverse is expected to take place through luxury consumption, with the effect of digital consumption culture, through avatars and NFTs. This study, in which case analysis is used, one of the qualitative research methods, is important in terms of its contribution to the field, as it is one of the first studies on metaverse and self-presentation in Turkey.
Metaverse and self-representation
Keywords: Kişilerarası İletişim; Benlik Sunumu; Metaverse; Dijital İletişim; Yeni İletişim Teknolojileri; Interpersonal Communication; Self-Presentation; Digital Communication; Information Technologies