Özel hastanelerde sosyal sorumluluk uygulamalarının incelenmesi - Palacı, Havva (My University, 2020)
Hastanelerde sosyal sorumluluk konusu literatürde üzerinde oldukça kısıtlı sayıda çalışma bulunan bir konudur. Dünyada ve Türkiye'de sağlık hizmetlerinde yaşanan liberal dönüşüm ile özel hastanelerin sayısı ve hizmet alanı genişlemiştir. Bu araştırmanın amacı mevcut süreçte özel hastane sosyal sorumluluğunun paydaşlar tarafından nasıl tanımladığını ortaya koymaktır. Ayrıca hastanelerde gönüllü sosyal sorumluluk projelerinin etkili biçimde yürütülmesine engel olan etmenleri ve etkili sosyal sorumluluk projelerinin gerçekleştirilebilmesi konularında paydaşların öneri ve beklentilerinin alınmasını amaçlamıştır. İnceleme İstanbul İlinde bulunan dört özel hastaneyi ve özel hastaneler için tanımlanan iç, dış ve ara yüz paydaşları kapsamaktadır. Toplam 25 katılımcı ile yarı yapılandırılmış soru formları kullanılarak bireysel derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Görüşme sonrası elde edilen veriler MAXQDA 18© paket programında nitel veri kodlama, içerik analizi (kod sıklıkları, temalar ve kategoriler arası ilişkilerin hesaplanması ve haritalandırılması) ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bir özel hastane sosyal sorumluluk modeli ve tanımı elde edilmiştir.

The issue of social responsibility in hospitals is a very limited number of studies in the literature. The number of private hospitals and service area has expanded by the liberal transformation of health care in the world and in Turkey. The aim of this research is to reveal how private hospital social responsibility is defined by the stakeholders in the current process. In addition, it aimed to get the suggestions and expectations of the stakeholders on the factors that prevent the effective execution of voluntary social responsibility projects in hospitals and the realization of effective social responsibility projects. The research covers four private hospitals in Istanbul and internal, external and interface stakeholders which are defined for private hospitals. Individual in-depth interviews were conducted with 25 participants using semi-structured questionnaires. The data obtained after the interview and the qualitative data coding in MAXQDA 18 © were analyzed by content analysis (code frequency, calculation and mapping of relationships between themes and categories). According to the results of the research, a private hospital social responsibility model and definition was obtained.
Keywords: Halkla ilişkiler; Hastaneler; Hastaneler, Özel; Hospitals, Private; Public relations; Social Responsibility; Sosyal Sorumluluk Hospitals