Süt, karışık ve daimi dişlenme döneminde temporomandibular rahatsızlıkların görülme sıklığı, etiyolojisi ve dağılımının incelenmesi - Dergin, Dilara Özenay (My University, 2014)
Süt, Karışık ve Daimi Dişlenme Döneminde Temporomandibular Rahatsızlıkların Görülme Sıklığı, Etiyolojisi ve Dağılımının İncelenmesi Öğrencinin Adı: Dilara Özenay Dergin Danışmanın Adı: Prof. Dr. İlknur Tanboğa Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Temporomandibular rahatsızlıklar (TMR) sık rastlanılan orofasiyel şikayetlerdendir. Çocuklarda TMR ilgili birçok epidemiyolojik çalışma yapılmıştır. Buna rağmen bu çalışmaların sonuçları değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmanın amacı toplumumuzdaki çocuk ve erken adölesan populasyonunda TMR bulgu belirtilerinin süt, karışık ve daimi dişlenme dönemlerindeki prevalansını araştırmak ve TMR belirtileriyle kişisel parametrelerin arasındaki olası ilişkiyi klinik muayene ve JVA tarama verilerine dayanarak değerlendirmektir. Bu amaçla Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ne başvuran 3 farklı dişlenme döneminde, yaşları 4-15 arasında değişen rastgele seçilmiş toplam 208 hasta çalışmamıza dâhil edilmiştir. Bilgilendirilmiş onam formu tüm çocukların aileleri tarafından imzalanmıştır. Çalışmamızda parmak emme dışında herhangi bir parafonksiyonel alışkanlık ile TMR arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,012) JVA bulgularına göre çocuklarda TMR prevalansı % 6,7’dir. Çiğneme kas palpasyonunda hassasiyet ile 3 ayrı dişlenme dönemi arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Maksimum ağız açıklığı ile TMR arasında istatiksel olarak fark gözlemlememiş fakat klik sesiyle JVA arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Buna ilave olarak posterior çapraz kapanış ve JVA bulguları arasında anlamlı korelasyon görülmüştür. Sonuç olarak çocuklarda TMR teşhisi için klinik muayene yöntemlerinin, JVA gibi objektif ileri tanı yöntemleriyle desteklenmesinin doğru teşhis ve tedavinin yapılabilmesi için önemli olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Sözcükler: Eklem vibrasyon analizi, disk deplasmanı, okluzyon, parafonksiyonel alışkanlıklar, TMR

Prevalence, Etiology and İncidence of TMD in Primary, Mixed, Permanent Dentition Student Name: Dilara Özenay Dergin Thesis Name: Prof. Dr. İlknur Tanboğa Department of Pediatric Dentistry in Faculty of Dentistry, Marmara University Temporomandibular disorders (TMD) have been recognized as a common orofacial condition. Many epidemiological studies of TMD in children and early adolescents have been performed. However, the results of such studies have varied. The aim of this study was to evaluate prevalence of signs and symptoms of TMD among primary, mixed and permanent dentition groups in Turkish children population and to evaluate the possible relationship between certain individual parameters and TMD signs based on clinical examination and JVA screening. For this purpose three different dentition group a total of 208 randomly selected children range between 4-15 years old who has applied to Dentistry Faculty of University of Marmara were included to the study. Informed consent form signed by the parents of all children. In current study there was no significant difference between TMD and oral parafunctions (p>0.05), except thumb sucking (p=0,012). The prevalence of TMD based on JVA analysis was 6,7%. It was not found any significant difference between dentition groups and muscle tenderness with palpation. It was not seen any significant differences among maximum opening and TMD but significant difference was measured between clicking and JVA values. Additionally posterior cross bite was significantly correlated with JVA values. As a conclusion, for right TMD diagnosis and treatment clinical findings should be supported with advance screening methods like JVA in children and early adolescents. Key Words: Joint vibration analysis, disc displacement, occlusion, oral parafunctions, TMD
Keywords: Diş hekimliği; Pedodonti