Psikososyal risk yatkınlığı olan ergenlerin benlik algılarını geliştirici grup çalışması - Ordu, Fatih (My University, 2005)
Psikososyal risk yatkınlığı olan ergenlerin benlik algılarını geliştirmeye yönelik olarak hazırlanılan psikososyal grup çalışmasının, ergenlerin olumlu benlik algılarını geliştirici bir etki yapıp yapmayacağının bilinmemesi bu araştırmanın problemini oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, psikososyal risk yatkınlığı olan ergenlere yönelik olarak olumlu benlik algısını geliştirme amacıyla hazırlanılan psikososyal grup çalışmasının, ergenlerin olumlu benlik algısı üzerindeki geliştirici etkisini belirlemektir. Çalışma, İstanbul Gaziosmanpaşa Atatürk Lisesi, lise 2. sınıf öğrencisi, yaşları 15-17 arasında değişen, 5 kız, 6 erkek, toplam 11 ergenle gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu oluşturmak amacıyla Gaziosmanpaşa Atatürk Lisesi lise 2. sınıf öğrencileri üzerinde tarama çalışması yapılmıştır. Bu süreçte araştırmacı tarafından geliştirilen “Ön Görüşme Formu” kullanılmıştır. Psikososyal grup çalışmasının gereği, ergenler arasında akran etkileşimi sağlamak, ilişkisel model öğrenmeler için uygun ortamı oluşturmak amacıyla, psikososyal çevreye bağlı risk düzeyi yüksek 6 ergen, risk düzeyi orta 2 ergen, risk düzeyi düşük 3 ergen çalışma grubuna alınmıştır. Ön Görüşme Formu, Offer Benlik İmgesi Ölçeği uygulanmıştır. Uygulama öncesi öntest olarak Ön Görüşme Formu ve Offer Benlik İmgesi Ölçeği; uygulama sonrasında son test olarak tekrar Offer Benlik İmgesi Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiki işlemler SPSS programıyla bilgisayar ortamında yapıldı, wilcoxon tekniği kullanıldı, Offer Benlik İmgesi Ölçeği öntest ve son test alt ölçekleri arasında .05 düzeyinde, çalışmanın amaçları doğrultusunda fark arandı. Psikososyal grup çalışması 8 oturumdan oluşmaktadır, oturumlar haftada bir düzenlenildi. Her oturum yaklaşık olarak 1 saat sürdü. Psikososyal risk yatkınlığı olan ergenlerin olumlu benlik algılarını geliştirmeye yönelik olarak yapılandırılmış olan grup çalışmasında, kendini tanıma, karar verme, kendini ortaya koyma, iletişim engelleri, olumsuz duygularla baş etme becerileri üzerinde çalışılmıştır. Psikososyal risk yatkınlığı olan ergenlerin benlik algılarını geliştirmeye yönelik olarak geliştirilen grup çalışmasının, ergenlerin benlik algılarının aile ilişkileri, dürtü kontrolü, bireysel değerler, başetme gücü, çevre doyumu, sosyal ilişkiler ve ruh sağlığıyla ilişkili boyutlarında ergenlerin olumlu benlik algılarında beklenilen doğrultuda farklılaşmanın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Psikososyal risk yatkınlığı olan ergenlerin olumlu benlik algılarını geliştirmeye yönelik olarak geliştirilen grup çalışmasının, ergenlerin olumlu benlik algılarında, beklenilen doğrultuda farklılaşmanın ortaya çıkmasında etkili olmuştur.
Keywords: Kiişisel gelişim; Kişisel gelişim; Psikoloji; Uygulamalı psikoloji