6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında piyasa dolandırıcılığı ve bilgi suistimali suçları - Kaval, Cihangir (My University, 2015)
Dünya üzerinde sermaye piyasaları fon sahipleri ile fon talep edenleri bir araya getiren önemli bir mekanizma olmuş ve bu sebepten dolayı her geçen gün daha fazla büyüyen bir yapı halini almıştır. Sermaye piyasalarının büyümesi ve daha geniş bir alana yayılması bir takım suistimaller sebebiyle etkin bir denetim mekanizması ihtiyacı doğurmuştur. Türkiye’de 1981 yılında yürürlüğe giren 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu yaptırımlar ve uygulanabilirlik açısından yetersiz hale gelmiş ve bu sebep ile ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak için 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu yürürlüğe girmiştir. Çalışmada temel kavramlar hakkında bilgi verilmiş, daha sonra Türkiye’deki kanunlar ile yurtdışında bu alandaki çalışmalar incelenmiştir. Sermaye Piyasası Kurulu raporlarından elde edilen veriler ile kanunların etkinkinliği test edilmiştir. Çalışmada eski kanun ile yeni kanun karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve aradaki farklar ortaya koyulmuştur. Çalışma sonucunda eski kanunun caydırıcı yaptırımların uygulanması konusunda yetersiz kaldığı konusundaki hipotez genel anlamda doğrulanmaktadır. Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Kanunu, Piyasa Dolandırıcılığı, Bilgi Suistimali, Sermaye Piyasası Suçları, SPK

World on the capital markets has been an important mechanism that brings together demand with fund holders and fund structure on the world and has become more growing every day due to this reason. Growth and spread in a wider area of the capital market has led to a number of abuses, due to this reason for an effective supervision mechanism is needed. In Turkey, Capital Market Law which numbered as 2499 and came into force in 1981 has become insufficient for sanctions and applicability and the new Capital Market No. 6362 was enacted to meet emerging needs. The thesis provides information about basic concepts ,then laws in Turkey are examined with studies in abroad at this subject. Efficiency of the law has been tested with data which obtained from reports of Capital Market Board. The study examined in comparison with the old law and the new law and has laid down the differences. In result of thesis hypoteses about inadequate of the old law on the implementation of dissuasive sanctions are confirmed in general. Key Words : Capital Market, Capital Market Law, Market Fraud, Information Abuse, Capital Market Crimes, Capital Market Board
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Borsa; Hukuk ve Mevzuat; Sermaye Piyasası; Türkiye