İstanbul’un fethi ve İmmam-zâde Mehemmed Es’ad Efendi’nin Târîh-İ Feth-İ Kostantîniyye’si - Özkaya, Ahmet Sefa (My University, 2018)
İstanbul’un 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi, sadeceaskerî anlamda değil, siyasî, dinî ve sosyo-kültürel anlamda da dünya tarihinde önemlibir dönüm noktasıdır. Bu yüzden fetih, Osmanlı devleti ve tebaasına müthiş bir özgüvensağlamıştır. Bu özgüvene, devletin dirliği ve düzeninin iyice sarsılmaya başladığı XIX.yüzyılda ihtiyaç duyulmuştur. Bunun üzerine İmam-zâde Mehemmed Es’ad Efenditarafından Târîh-i Feth-i Kostantîniyye adlı bir eser kaleme alınmıştır. Bu çalışmadaEs‘ad Efendi’nin yazmış olduğu bu eserin günümüz harflerine transkripsiyonu vedeğerlendirmesi yapılmış, ayrıca İstanbul’un fethi hususundaki askerî ve psikolojikdurum incelenmiştir.

The conquest of Istanbul by the Ottoman Empire in 1453 is a significant milestonein world history not only militarily but also politically, theologically, and socio-culturally.The conquest, in this sense, had provided the Empire and its subjects with immenseconfidence which was much needed in XIX. century when peace and harmony of theempire was seriously compromised. Thereafter, İmam-zâde Mehemmed Es’ad Efendiwrote a book called Târîh-i Feth-i Konstantîniyye. In this study, a latinized transcriptionand review of the book and also the analysis of military and psychological aspect of theconquest are presented.
Keywords: 2. Mahmmud; 2. Mahmmud Conquest of Istanbul; Askeri etkisi; Askeri tarih; Conquest of Istanbul; Fatih Sultan Mehmed; Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı Padişahı, 1432-1481; Fetih, 1453; History; Istanbul (Turkey); İmamzade Mehemmed Esad Efendi; İstanbul (Türkiye); İstanbul'un fethi; Kitapları; Mehmed II, 1451-1481; Mehmed II, Sultan of the Turks, 1432-1481; Military effect; Military history; Psikolojik etkisi; Psychological effect; Siege, 1453; Tarih; Târîh-İ Feth-İ Kostantîniyye; Turkey; Türkiye