An essay on the impact of shari’ah compliance on financial anomalies : evidence from the Turkish stock market - Abdallah, Iliasu (My University, 2022)
Bu çalışma, katılım endeksi (KAT30) ve geleneksel endeks (BIST30) olarak da bilinen Şeriat temelli bir endeksin hisse senedi getirilerini ve oynaklığını karşılaştırarak dini anormalliklerin Türkiye'deki BORSA İstanbul borsası üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada, Ramazan ve Kurban Bayramı'nın hisse senetlerinin oynaklığını ve getirilerini nasıl etkilediğini incelemek için GARCH (1,1) modelini kullanmaktadır. Iki endeksin günlük hisse senedi getirileri, artıklardaki seri korelasyon ve değişen varyanslılığı kontrol etmek için ARMA (1,1)-GARCH (1,1) kullanılarak 9 yıllık bir süre boyunca tahmin edilmektedir. Hem BİST 30 hem de KAT 30 için oynaklıkta düşüş görülüyor ancak Ramazan ayında beklenen getirilerde herhangi bir etki görülmemektedir. Ayrıca Kurban Bayramı'nın KAT 30'un oynaklığını olumsuz etkilediği ve BIST 30'u etkilemediği görülmektedir. Öte yandan Kurban Bayramı'nın her iki endeksin beklenen getirileri üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Sonuçlar, Şeriat endeksi yatırımcılarının geleneksel muadillerinden farklı davrandıkları, çünkü İslami ilkelere uyumla daha fazla ilgilendikleri ve yatırımlarından ek fayda sağlayabilecekleri sonucuna varmıştır. Bulgular, yatırımcıların yatırımlarını etkin bir şekilde zamanlama konusunda proaktif olmaları gerektiğini göstermektedir.

This study aims at examining the effect of religious calendar anomalies on the BORSA Istanbul stock market in Türkiye by comparing the stock returns and volatility of a Shari'ah-based index, also known as a participation index (KAT30), and a conventional index (BIST30). In this study, the GARCH (1,1) model is used to examine how Ramadan month and Eid-Al-Adha affect the volatility and returns of stocks. Over a 9-year period, the daily stock returns of the two indexes were modelled using ARMA (1,1)-GARCH (1,1) to control for serial correlation and heteroscedasticity in the residuals. A decrease in volatility is shown for both the BIST 30 and the KAT 30, but no effect in expected returns is seen during Ramadan. Additionally, Eid-Al-Adha has a negative effect on the volatility of KAT 30 and no effect on BIST 30. Meanwhile, Eid-Al-Adha does not affect the expected returns of both indices. The results conclude that Shariah index investors act differently than their conventional counterparts because they are more concerned with conforming to Islamic principles and may receive additional utility from their investments. The findings suggest that investors need to be proactive in timing their investments effectively.
Keywords: ARCH; calendar anomaly; Economics; Eid-Al-Adha effect; Ekonomi; GARCH; hisse senedi getirileri; Islam; İslam; Kurban Bayramı etkisi; oynaklık; Ramadan effect; Ramazan etkisi; stock returns; takvim anomalisi; volatility