Kriz dönemlerinde insan kaynakları yönetimi : yeni tip korona virüs pandemisinde, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli firmaların aldıkları tedbirler ile beyaz yaka çalışanların motivasyonları arasındaki ilişki - Zileli, Kaan Atakan (My University, 2021)
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre pandemi, yeni bir hastalığın dünya çapında yayılmasıdır. Yani pandemi belirli bir bölgeyle sınırlı kalmaksızın, dünyanın pek çok noktasında etkisini gösteren, ülkelere, kıtalara yayılan salgın hastalıkların genel ismidir. İlk kez 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görülen yeni tip korona virüs, hayvandan insana bulaşmış ve mutasyon geçirerek insanlar arasında hızla yayılmaya başlamıştır. Kısa sürede pek çok kişi enfekte olmuş ve hastalık nedeniyle hayatlarını kaybetmiştir. Hastalığın hızla yayılması ve önlenememesi sebebiyle Wuhan karantinaya alınmış ve hayat durmuştur. Wuhan’ın ardından dünyanın pek çok noktasında da yeni tip korona virüs vakaları görülmeye başlamış, önce Avrupa ardından da Amerika’da süratle yayılmıştır. Virüsün görüldüğü ülkelerde, yayılmayı engellemek amacıyla karantinalar uygulanmaya başlanmış ve hayat durma noktasına gelmiştir. 2020 yılının Mart ayına gelindiğinde ülkemizde ilk kez yeni tip korona virüs vakası görüldüğü açıklanmıştır. Açıklanan ilk vakanın ardından, virüs ülkemizde de hızla yayılmış ve neredeyse tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de karantina süreci uygulanmaya başlamıştır. Fakat ülkemizde yalnızca hafta sonları karantina uygulanmıştır. Çalışma hayatı hafta içleri yine devam etmiştir. Bu noktada firmalar çalışanlarının motivasyonlarını sağlamak, korumak amacıyla çeşitli tedbirler almak durumunda kalmışlardır. Zira kitle iletişim araçlarından sürekli olarak pandemi ve sürecin belirsizliği ile ilgili olarak alınan haberler, beyaz yaka çalışanların motivasyonlarında ciddi anlamda olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Firmaların bu olumsuz şartlar altında almış oldukları birtakım tedbirler bulunmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, yeni tip korona virüs pandemisinde Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların almış oldukları tedbirler ile beyaz yaka çalışanların motivasyonları arasındaki ilişki incelenmektedir. Günümüz modern dünyasında mevcut olan çalışma düzenlerinde çalışanların daha evvel karşılaşmadıkları bir durumun varlığı söz konusudur. Dolayısı ile Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların alacakları tedbirler ile beyaz yaka çalışanların motivasyonları arasında nasıl bir ilişki oluşacağı tecrübe edilmemiştir. Elde edilen bulgular araştırma problemi ve varsayımları doğrultusunda tartışılacaktır. Araştırmanın hem akademisyenler arasındaki tartışmalara hem de gelecekte motivasyon başlığı altında yapılacak olan çalışmalara katkı sunması beklenmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre pandemi, yeni bir hastalığın dünya çapında yayılmasıdır. Yani pandemi belirli bir bölgeyle sınırlı kalmaksızın, dünyanın pek çok noktasında etkisini gösteren, ülkelere, kıtalara yayılan salgın hastalıkların genel ismidir. İlk kez 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görülen yeni tip korona virüs, hayvandan insana bulaşmış ve mutasyon geçirerek insanlar arasında hızla yayılmaya başlamıştır. Kısa sürede pek çok kişi enfekte olmuş ve hastalık nedeniyle hayatlarını kaybetmiştir. Hastalığın hızla yayılması ve önlenememesi sebebiyle Wuhan karantinaya alınmış ve hayat durmuştur. Wuhan’ın ardından dünyanın pek çok noktasında da yeni tip korona virüs vakaları görülmeye başlamış, önce Avrupa ardından da Amerika’da süratle yayılmıştır. Virüsün görüldüğü ülkelerde, yayılmayı engellemek amacıyla karantinalar uygulanmaya başlanmış ve hayat durma noktasına gelmiştir. 2020 yılının Mart ayına gelindiğinde ülkemizde ilk kez yeni tip korona virüs vakası görüldüğü açıklanmıştır. Açıklanan ilk vakanın ardından, virüs ülkemizde de hızla yayılmış ve neredeyse tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de karantina süreci uygulanmaya başlamıştır. Fakat ülkemizde yalnızca hafta sonları karantina uygulanmıştır. Çalışma hayatı hafta içleri yine devam etmiştir. Bu noktada firmalar çalışanlarının motivasyonlarını sağlamak, korumak amacıyla çeşitli tedbirler almak durumunda kalmışlardır. Zira kitle iletişim araçlarından sürekli olarak pandemi ve sürecin belirsizliği ile ilgili olarak alınan haberler, beyaz yaka çalışanların motivasyonlarında ciddi anlamda olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Firmaların bu olumsuz şartlar altında almış oldukları birtakım tedbirler bulunmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, yeni tip korona virüs pandemisinde Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların almış oldukları tedbirler ile beyaz yaka çalışanların motivasyonları arasındaki ilişki incelenmektedir. Günümüz modern dünyasında mevcut olan çalışma düzenlerinde çalışanların daha evvel karşılaşmadıkları bir durumun varlığı söz konusudur. Dolayısı ile Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların alacakları tedbirler ile beyaz yaka çalışanların motivasyonları arasında nasıl bir ilişki oluşacağı tecrübe edilmemiştir. Elde edilen bulgular araştırma problemi ve varsayımları doğrultusunda tartışılacaktır. Araştırmanın hem akademisyenler arasındaki tartışmalara hem de gelecekte motivasyon başlığı altında yapılacak olan çalışmalara katkı sunması beklenmektedir.
Keywords: Beyaz Yaka; Beyaz Yaka İşletme; Business; Economic crisis; Ekonomik kriz; İşletme; Pandemi; Personel yönetimi; Personnel management