İşletmelerde çevre ve değişen çevre koşullarında teknolojinin yönetimine etkileri - Akturan, Abdülkadir (My University, 2001)
Değişen dünyamızda işletmeleri, toplumu, hemen her birimi en çok etkisi altında bırakan faktörlerden biri de teknolojidir. Teknoloji ve bilimsel gelişmelerin büyük bir hızla ilerlemesi hemen her işletmede büyük etkiler yaratmaktadır. İşletmeler bu hızlı değişimden zarar görmemek için öncelikle çevrelerini iyi tanıyıp analiz etmek zorundadırlar. Çevrede meydana gelen değişimi iyi anlamak ve kendi işletmelerinde kullanmak zorundadırlar. Çevrede meydana gelen değişmelerin büyük bir bölümü hemen her gün, her saat, değişebilen, yenilenen teknolojik çevrede ortaya çıkmaktadır. Bu gün bütün işletmeleri etkisi altına alan ,çok hızlı değişebilen ve olmazsa olmaz dediğimiz en önemli faktörlerden biri de teknoloji faktörüdür. Bütün bunların yanında işletmelerin yapıları da büyük bir değişim içine girmiştir. Yeni tip organizasyonlar ortaya çıkmış ve işler daha süratli bir hale gelmiştir. Sanal organizasyonlar dediğimiz işletmeler ortaya çıkmıştır. Ve artık bir iş toplantısı, anlaşması vb. birçok konu için bir çok insanın bir araya gelmesi tarihte kalmıştır. Günün her saatinde toplantılar, herkesin bulunduğu yerden bilgisayar ekranı karşısında büyük bir kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu çalışmada, yukarıda değinilen tüm konular ele alınmıştır. Çalışmanın konusu İşletmelerde Çevre ve Değişen Çevre Koşullarında Teknolojinin Yönetime Olan Etkisi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, konuya giriş kısmı, ikinci bölümünde; İşletme ve Çevre konusu, çevre analizi, özellikle teknolojik çevreyi içine alan Genel Çevre konusu incelenmiştir. Üçüncü bölümde İşletmelerde Değişim konusu, değişimin nedenleri, değişime direnç ve bu direncin ortadan kaldırılması konuları incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Teknoloji ve Yönetim ve Sanal Organizasyonlar konuları incelenmiştir. Beşinci bölümde ise Ortaya Çıkan Teknolojik Yeniliklerin Yönetime Olan Etkisini belirlemek amacıyla bir çok alt birimden oluşan büyük bir kamu işletmesinde yapılan bir araştırmaya yer verilmiştir.

In our changing world ,the technology is the efficient factor of every part of population and the companies. The great improvment of technology and scientific developments causes great effect on every organization.These organiztions have to analyse and define their environments very well in order not to be affected badly from those fast changements.They have to use this change for the success of their organiztions. The great part of the changements are happened in an environment what can change in every day and hour.Nowadays the most important and effective factor in the all organizations is the factor of technology. In addition to these the structure of organizations are in a big changements .The new type of organizations have occured and the business has become faster.The virtual organizations have been ocuured.For example for a business meeting the managers do not have to come together.They can take part in these meeting from their own offices front of the computer screens. I studied in all the subjects above in this thesis.I pointed my thesis as The Effects of Technology on Managment in Changing Environments and the Environment of Organizations.In theoretical part of the study we proved how affect the technology to the managment of organizations.In order to find out the attitude of this subject i made an opinion poll questionnaire up to 20 questions. And then i proved the effect of technology to the managment of organizations.
Keywords: ÇEVRE-Şirketler; Şirketler - ÇEVRE; Teknoloji_Çevresel yönler; Teknoloji_Yönetim