Covid-19 salgınında uzaktan eğitim ile yüksek lisans bir fırsat mı kayıp mı? - YILDIRIM, İLKNUR ESEN; ARIKAN KOKKAYA, GÜLEN (My University, 2022)
COVID-19 salgını sürecinde, zaruri olarak ve ivedilikle hayata geçirilen uzaktan eğitimin, yüz yüze eğitime kıyasla birçok dezavantaja sahip olduğu vurgulanmakla birlikte, avantajları da göz ardı edilemez. Bu çalışmada, uzaktan eğitimin öğrenciler açısından avantaj sağlayan bir uygulama olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği tartışmasına odaklanılmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın hedef kitlesi; zorunlu eğitim aşamasında bulunmayan, kendi isteğiyle ve uzaktan eğitim uygulanacağını bilerek başvuru yapan yüksek lisans öğrencileri olarak belirlenmiştir. Araştırmanın temel sorusu; yüksek lisans öğrencilerinin yüz yüze eğitimin sunduğu olanaklardan kısmen mahrum kalmayı göze alarak mı, yoksa uzaktan eğitimi bir fırsat olarak gördükleri için mi başvuru yaptıklarıdır. Araştırma kapsamında 501 yüksek lisans öğrencisinden online anket yoluyla derlenen veri seti analiz edilerek; COVID-19 salgını sürecinde uzaktan eğitim hakkındaki görüşleri ve tecrübeleri incelenmiştir. Gerçekleştirilen HOMALS analizleri sonucunda, öğrencilerin uzaktan eğitime bakış açıları ile eğitim gördükleri alan (sosyal, fen, sağlık bilimleri), program türü (tezli, tezsiz) ve yaş, medeni durum, bir işte çalışma durumu gibi demografik özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur.

In the process of the COVID-19 pandemic, distance education, which has been implemented urgently and as a necessity, has many disadvantages compared to face-to-face education while its advantages cannot be ignored. In this study, it is focused on whether distance education can be evaluated as an advantageous practice for students. In this context, the target group of the study was determined as graduate students who are not in the compulsory education stage and who apply voluntarily and knowing that distance education will be applied. The main question of the research about the reason behind distance education application of postgraduate students is whether they see distance education as an opportunity or they risk being partially deprived of the opportunities offered by face-to-face education. Within the scope of the research, the data set compiled from 501 graduate students through an online survey was analyzed and their views and experiences about distance education during the COVID-19 pandemic were examined. As a result of the HOMALS analyzes carried out, statistically significant relationships were found between the students' approaches to distance education and their demographic characteristics such as the field of education (social, science, health sciences), the type of program (with or without thesis), age, marital status, and employment status.
Is distance education an opportunity or lost during the covid-19 pandemic?
Keywords: COVID-19; Uzaktan Eğitim; Yüksek Lisans; Lisansüstü Eğitim; HOMALS; Distance Education; Masters Degree; Graduate Education