Kadızâdeliler ve sivâsîler arasındaki fıkhi tartışmalar - Akpınar, Muhammet Raşit (My University, 2009)
Kadızâdeliler, Sivâsîler, Fıkhî Tartışmalar ÖZET KADIZÂDELİLER VE SİVÂSÎLER ARASINDAKİ FIKHÎ TARTIŞMALAR Bu çalışma, Osmanlı Devleti’nin XVII. yüzyılında yaşamış olan Kâdızâde Mehmed Efendi ve tâbileri ile Abdülmecîd Sivâsi Efendi ve bağlıları arasında gerçekleşen tartışmaları fıkhî açıdan incelemeyi hedeflemektedir. Etkileri uzun yıllar boyunca devam etmiş olan bu tartışmaların konusunu, o dönem insanlarının günlük yaşantısında yer alan bazı meselelere, Osmanlı ulema sınıfının en alt tabakası olan vâizler tarafından önerilen fıkhî çözümler oluşturmaktadır. Tez; giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun çerçevesi belirlenmiş, büyük bölümü yazma eser olan kaynaklar tanıtılmış ayrıca tartışmaların gerçekleştiği yüzyılda Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu ilmî durum hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Kadızâde ve Sivâsi ekollerinin oluşumu, bu ekolleşmenin önder şahsiyetleri ve tartışmanın tarihî seyri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise tartışılan somut konulardan yola çıkarak ekollerin fıkhî bakış açıları tespit edilmeye çalışılmış, birbirinin zıttı bu bakış açılarının muhtemel sebepleri üzerinde durulmuştur. Kadızâdelis, Sivasis, Juridical Discussions

THE JURIDICAL DISCUSSIONS BETWEEN KADIZÂDELIS AND SIVASIS The objective of this study is to analyze the discussions from a juridical point, which took place between Kadızade Mehmed Efendi, his supporters and Abdulmecid Sivasi, his supporters who lived in 15th century in the Ottoman Empire. These discussions’ topic, the effects of which had lasted for long years, consists of juridical solutions proposed by the lowest class of the Ottoman ulema - sermons- for some cases which occurred in everyday life of the people of that term. This present study consists of an introduction part, two main parts and a conclusion part. The introduction part is about the overall framework of the topic and the recourses most of which are manuscripts. It also presents general background information about the scientific and cultural circumstance of Ottoman Empire in that term, in which the discussions took place. The first part deals with the Kadızade and the Sivasi schools, their formation and their prominant figures within a historical perspecvtive. In the second part, juridical points of view are tried to be determined in accordance with the concrete topics discussed and it is focused on the possible reasons of these totally opposites points of view.
Keywords: Fıkıh; İslam Hukuku