Meme kanserli olgularda trombosit glikoprotein ııb/ ıııa (gpııb/ ıııa) reseptörünün izolasyonu ve genetik polimorfizmi - Ergün, İlyas Samet (My University, 2012)
MEME KANSERLİ OLGULARDA TROMBOSİT GLİKOPROTEİN IIB/ IIIA (GPIIB/ IIIA) RESEPTÖRÜNÜN İZOLASYONU VE GENETİK POLİMORFİZMİ Meme kanseri kadın kanserlerinin dörtte birinin fazlasından sorumlu olan mortalite oranı yüksek bir malignitedir. Adeziv molekülleri kodlayan genlerdeki polimorfizmler meme kanseri gelişiminde, kanser prognozunda (invazyon, metastaz v.b) önemli rol oynamaktadırlar. Glikoprotein IIb’yi kodlayan 17. kromozumun uzun kolunda lokalize ITGA2B geni üzerinde bugüne kadar 344 adet tek nükleotidlik polimorfizm saptanmıştır. Bu çalışma meme kanseri riski ve prognozu ile ITGA2B geni rs 5911 polimorfizmi arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere planlanmıştır. Deney grubu klinik ve histopatolojik olarak meme kanseri tanısı almış kadın hastalardan, kontrol grubu ise sağlıklı bireylerden oluşmuştur. Her iki grubun kanlarından DNA izole edildikten sonra PCR ve RFLP metotları kullanılarak genotip varyasyonları tespit edilmiştir. Hastaların östrojen ve progesteron resöptör varlığı immunhistokimyasal metotlar kullanılarak tespit edilmiştir. Hasta grubunun kanser prognozuna ait değerlerine patoloji raporlarından ulaşılmıştır. Hasta grubunun genotip dağılımı % 30 TT (normal), % 53.3 TG (heterozigot polimorfik), % 16.6 GG (homozigot polimorfik) kontrol grubunun genotiop dağılımı ise % 33.3 TT, % 60 TG, % 6.7 GG şeklinde gözlenmiştir. Araştırmamızın sonucunda ITGA2B geninde kontrol grubu ile meme kanserli hasta grupları arasında anlamlı bir fark saptanmadı. GG genotipinin genç hastalarda daha yüksek oranda bulunduğu gözlenmiştir. İstatistiksel çalışmamız sonucu GG genotipini taşımanın meme kanserli hastalarda prognostik parametrelerden olan histolojik evre ve nükleer evrenin yüksek olma riskini arttırdığı gözlemlendi. Tümör çapı, östrojen reseptörü pozitif/ negatifliği, progesteron reseptörü pozitif/ negatifliği, lenfovasküler invazyon ve lenf nodu metastazıyla ilgili istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç görülmedi. Anahtar sözcükler: Glikoprotein IIb, Meme kanseri, Polimorfizm ISOLATION AND POLYMORPHISM OF PLATELET GLYCOPROTEIN IIB/ IIIA RECEPTOR IN BREAST CANCER CASES Breast cancer is one of the most common maling tumours all over the world, and it accounts for about 30% of all cancer in women. Platelet adhesive receptors play a key role in adhesive interactions necessary for tumoral invasion and metastasis. Several polymorphisms affect these molecules. There is no study on the relationship between ITGA2B rs 5911 (c.2621T>G) polymorphism and breast cancer prognostic parameters in Turkish patients with breast cancer. The aim of the study is to determine if there is polymorphism rs5911 ITGA2B gene in Turkish patients with breast cancer and to investigate the correlation between conventional clinicopathological features and gene polymorphism.Our study includes 30 patients and 24 healthy controls. After DNA purification we studied genetic determination of the ITGA2B rs 5911 polymorphism with PCR, RFLP and agarose gel electrophoresis. Then we correlated the prognostic parameters and ITGA2B polymorphism results.There is 30 female patients with breast cancer. Control consists of 24 female patients. There are % 30 TT, % 53.3 TG, % 16.6GG genotype for patients and % 33.3 TT, % 60 TG, % 6.7 GG genotype for controls. We found that there is a correlation between young age and GG (homolog polymorphic) genotype. Key words: Glycoprotein IIb/ IIIa, Breast cancer, Polymorphism
Keywords: Biyokimya