Din görevlilerinin sigara içme alışkanlığı ve dindarlık ilişkisi - Aras Dönmez, Yeliz (My University, 2023)
Sigara kullanımı bilinen en eski kötü alışkanlıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Ölümle neticelenen hastalıkların sebeplerinin başında sigara kullanımı ilk sırada gelmektedir. Bu çalışmada din görevlilerinin dindarlık düzeyleri ile sigara içme alışkanlığı arasındaki ilişkinin ortaya konulması hedeflenmektedir. “Dindarlık ile sigara içme alışkanlığı arasında bir ilişki var mıdır?“ sorusuna cevap aranmaktadır. Bir ilişki varsa bu ilişkinin nasıl gerçekleştiği ve ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın temel hipotezi “Sigara içme alışkanlığı ile dindarlık arasında hiçbir ilişki yoktur.“ cümlesidir. Araştırma ‘uygulama’ ve ‘teorik’ olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu araştırma, Zonguldak’ta görev yapan din görevlilerinden oluşan bir topluluğu hedef almaktadır. Araştırmada belge inceleme yöntemi ve veri toplama tekniği olarak anket kullanılmaktadır. Anket formunda, kişisel bilgi formuna ek olarak Sigaradan Beklentiler Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği’ne yer verilmektedir. Bu çalışma, din psikolojisi alanındaki bahsi geçen konuyla alakalı olan boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Ayrıca yapılacak olan çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir. htar Kelimeler Yeliz ARAS DÖNMEZ Felsefe ve Din Bilimleri Din Psikolojisi Prof. Dr. Ali Ulvi MEHMEDOĞLU Yüksek Lisans – Ocak 2023 Din Görevlileri, Sigara İçme Alışkanlığı, Dindarlık ÖZET DİN GÖREVLİLERİNİN SİGARA İÇME ALIŞKANLIĞI VE DİNDARLIK İLİŞKİSİ Sigara kullanımı bilinen en eski kötü alışkanlıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Ölümle neticelenen hastalıkların sebeplerinin başında sigara kullanımı ilk sırada gelmektedir. Bu çalışmada din görevlilerinin dindarlık düzeyleri ile sigara içme alışkanlığı arasındaki ilişkinin ortaya konulması hedeflenmektedir. “Dindarlık ile sigara içme alışkanlığı arasında bir ilişki var mıdır?“ sorusuna cevap aranmaktadır. Bir ilişki varsa bu ilişkinin nasıl gerçekleştiği ve ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın temel hipotezi “Sigara içme alışkanlığı ile dindarlık arasında hiçbir ilişki yoktur.“ cümlesidir. Araştırma ‘uygulama’ ve ‘teorik’ olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu araştırma, Zonguldak’ta görev yapan din görevlilerinden oluşan bir topluluğu hedef almaktadır. Araştırmada belge inceleme yöntemi ve veri toplama tekniği olarak anket kullanılmaktadır. Anket formunda, kişisel bilgi formuna ek olarak Sigaradan Beklentiler Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği’ne yer verilmektedir. Bu çalışma, din psikolojisi alanındaki bahsi geçen konuyla alakalı olan boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Ayrıca yapılacak olan çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.

Smoking is considered one of the oldest known bad habits. Smoking is one of the leading causes of diseases that result in death. In this study, it is aimed to reveal the relationship between religious officials' level of religiosity and smoking habits. The answer to the question Is there a relationship between religiosity and smoking habits? is sought. If there is a relationship, it is aimed to determine how this relationship is realized and at what level. The main hypothesis of the research is the sentence “There is no relationship between smoking habit and religiosity.” The research consists of two parts as application and theoretical. This research targets a community of religious officials working in Zonguldak. Questionnaire is used as document review method and data collection technique in the research. In addition to the personal information form, the questionnaire includes Expectations from Smoking Scale and Religiosity Scale. This study aims to fill the gap in the psychology of religion related to the subject mentioned. It is also thought that it will shed light on future studies.
Correlation between smoking habits and religiosity among religious officers
Keywords: Din Görevlileri; Dindarlık Religious Officers; Imams (Mosque officers); İmamlar (Din görevlileri); Religiosity; Sigara içme; Sigara İçme Alışkanlığı; Smoking; Smoking Habit; Tobacco habit; Tütün alışkanlığı