Atmosfer hava bağlantısı olmayan ürünler için sızdırmazlık kontrol yöntemi geliştirilmesi - Temiz, İbrahim (My University, 2023)
ATMOSFER HAVA BAĞLANTISI OLMAYAN ÜRÜNLER İÇİN SIZDIRMAZLIK KONTROL YÖNTEMİ GELİŞTİRİLMESİ Hava sızdırmazlık test yöntemleri ile sızdırmaz olması istenilen ürünlerin sızdırmazlık testleri gerçekleştirilmektedir. Bu sızdırmazlık testi ürünün bir fixture’e konulması ile başlar. Fixture’e konulan ürün içerisine basınçlı hava doldurulması ile iç basıncı arttırılır. Ürün daha önce hesaplanmış bir basınç değerine kadar, basınçlı hava ile doldurulur. İstenilen ürün için istenilen iç basınç değerine ulaşıldıktan sonra, hava doldurma işlemi bitirilir ve stabilizasyon süresi başlar. Bu süre sonunda ürün iç basıncında bir değişiklik olup olmaması durumuna göre ürünün sızdırmazlığı hakkında bilgi sahibi olunur. Ürün içerisine basınçlı hava doldurma işleminin yapılabilmesi için ürün üzerinde en az bir hava deliği bulunmak zorundadır. En az bir hava doldurulabilecek deliği olmayan ürünler bu yöntemler ile test edilememektedir. Geliştireceğimiz yeni yöntem ile atmosfer hava bağlantısı olmayan, kapalı ürünlerin sızdırmazlık testlerinin mümkün olması sağlanacaktır.

DEVELOPMENT OF A TIGHTNESS CONTROL METHOD FOR PRODUCTS WITHOUT ATMOSPHERE AIR CONNECTION With the air leakage test methods, the leakproofness tests of the products that are required to be leakproof are carried out. This leakage test starts with placing the product on a fixture. The internal pressure is increased by filling compressed air into the product placed in the Fixture. The product is filled with compressed air up to a previously calculated test pressure value. After the test pressure value is reached for the desired product, the air filling process is completed and the stabilization period begins. At the end of this period, information about the leakage of the product is obtained, depending on whether there is a change in the internal pressure of the product. In order to fill the product with compressed air, there must be an air hole on the product. Products without this air hole cannot be tested with these methods. With the new method we will develop, it will be possible to test the leakage of closed products without atmosphere-air connection.
Development of a tightness control method for products without atmosphere air connection
Keywords: Hava sızdırmazlık; Leak test system; Leakage; Leakage test system; Mechatronics engineering; Mekatronik mühendisliği; Sızdırmazlık; Sızdırmazlık test sistemleri