Cephalometric evaluation of molar distalization by hyrax screw used in conjunction with lip bumper - Mowafi, Mohammed (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı büyük azı dişlerinin tipping yapmadan ve az bir ankraj kaybı ile gövdesel olarak diatale hareketine olanak veren yeni tasarlanmış bir ağız içi distalizasyon apareyinin etkilerini araştırmaktır. Çalışmada 9 hasta (3 erkek,6 kız) kullanıldı; bu hastalar Marmara Üniversitesi Diş Hekimşiği Fakültesi Ortodonti A.B.D.na başvuran hastalar arasından seçildi. Hastaların hepsinde sınıf II büyük azı ilişkisi ve üst çenede hafif-orta çapraşıklık vardı. Tüm hastaların üst birinci, ikinci büyük azıları ve küçük azıları ağızda mevcuttu. Distalizasyondan önce ve hemen sonra lateral sefalometrik filmler , model fotokopileri ve modeller alındı. Sefalometrik analizler , 25 parametreden 8 inin önemli değişiklikler gösterdiğini ortaya koydu. Önemli iskeletsel değişiklikler yoktu. Elde edilen önemli değişiklikler şöyleydi: Üst birinci büyük azılar ortalama 4.17 mm distalize edildi, 4.61° distale tipping yaptı, ve 1.11 mm intruze oldu. Üst orta keserler ortalama 1.72 mm prokline oldu ve labiale doğru 5.89° tipping yaptı. Üst ikinci küçük azılar önemli bir tipping yada ekstruzyon olmaksızın ortalama 4.17 mm mezyale hareket etti. Model fotokopilerinin analizi 8 parametreden 6sında önemli farklar ortaya koydu: Üst birinci büyük azılar ortalama 1.95° distobukkal rotasyon gösterdi, ortalama 4.37 mm distale hareket etti, üst ikinci küçük azılar ise önemli bir rotasyon göstermeden ortalama 2.7 mm mezyale hareket etti. Sonuç olarak iskeletsel bir değişiklik olmadığını , distalizasyon miktarının az bir hasta kooperasyonu ile 0.93 mm/ ay olduğunu, bu arada distal tipping ve rotasyon meydana geldiğini ortaya koyduk.

The aim of this study is to see the effects of a new designed intra-oral molar distalization device where we can achieve bodily distal movement of molars without tipping, and little anchorage loss. This study involved 9 patients (3 males and 6 females); they were selected from the clinical in take of the orthodontic department in the dental faculty of Marmara University. All patients exhibited Class II molar relationship and mild to moderate crowding of the maxillary dental arch. All patients were having the upper first, second molars and premolars present. Lateral cephalometric films, model photocopies and models were obtained before and immediately after distalization. The cephalometric analysis showed that 8 out of 25 parameters showed significant changes. There were no significant skeletal changes. The significant changes achieved are as follows: The upper first molars were distalized in an average of 4.17 mm, tipped 4.61° distally and intruded by 1.11 mm. The upper central incisors were proclined by an average of 1.72 mm and tipped 5.89° labially. The upper second premolars moved mesially by an average of 4.17 mm with no noticeable tipping or extrusion. After the analysis of the model photocopies, 6 out of 8 parameters showed significant changes and they are: The upper first molars were rotated distobuccaly in average by 1.95°, they were distalized by an average of 4.37 mm while the upper second premolars moved mesially by an average of 2.7 mm with no noticeable rotation. Thus, we found that there is no skeletal changes caused, the amount of distalization was 0.93 mm/ month with little patient cooperation. While distal molar tipping and rotation occurred.
Keywords: Diş Hekimliği-tedavi; Ortodonti