Eine untersuchung der faktoren, die konsumentenverhalten in hypermarkten beeinflussen - Hergenç, Doğa (My University, 2007)
HİPERMARKETLERDE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEN GENEL SEBEPLERİNİN İNCELENMESİ Müşteri davranışlarının belli durumlara farklı tepkiler gösterebildiğini Marketing uzun zamandan beri araştırmaktadır. Ancak her yeni fikre açık olan Marketing (pazarlama) yeni gelişmelere ve buluşlara da karşı çok duyarlı bir bilim dalıdır. Müşterinin değeri ise günümüzde eski zamanlara göre karşılaştırıldığında çok daha önemlidir. Bunun sebebi de teknoloji ilerlerken küçülen dünyada arzın talebe göre giderek çoğalması, ürün çeşitliliği ve her ürüne çok kısa bir süre içinde ulaşılabilmesi nedeniyle müşterinin davranışları çok daha fazla değer kazanmıştır. Ancak hipermarketlerdeki gibi çok geniş bir kitleye ürün sunuyorsaniz; bu durumda hedef kitleyi birbirinden ayırmak ve farkli müşterilere değişik çözümler ve ürünler sunmak gereklidir. Hipermarket ve müşteriye birinci elden ulaşan diğer sektörlerin bu alanda geliştirdiği davranışları etkileme yöntemleri bu çalışmada incelenip gelecek icin planlanmiş bazi fikirlere yer verilmiştir. Bu calismanin sonunda uygulanmış olan anketin sonuçlarını başlıca istatistiksel yöntemlerle degerlendirip belli başlı satış taktiklerinin müşterilerin satınalma davranışlarını ne kadar etkilediğini araştırdık. Belli sorulara verdikleri cevaplara göre davranışları hakkında önceden yorum yapılabilir mi diye araştırıp farklılık gösteren davranış biçimlerini çıkardık.

ZUSAMMENFASSUNG EINE UNTERSUCHUNG DER FAKTOREN, DIE KONSUMENTENVERHALTEN IN HYPERMARKTEN BEEINFLUSEN Hypermärkte sind in der heutigen Zeit und in der nähen Zukunft von großer Bedeutung. Die Anzahl der Personen, die ihre Haushaltseinkäufe von Hypermärkten machen, steigt jeden Tag. Ein Hypermarkt bietet den Kunden ein modernes Einkaufserlebnis, wo sie ihre Haushaltseinkäufe und andere Einkäufe gleichzeitig erledigen können. Es werden in dieser Arbeit Begriffe Hypermarkt, Marke, Konsument und Kaufverhalten näher untersucht und die Konsumentenverhalten nach ihren Erscheinungsformen und Gründen deutlich definiert. Aus dieser Untersuchung wurden bestimmte Fragen dargebildet und in Form einer Umfrage auf Personen, die in den Hypermärkten einkaufen gehen, durchgeführt. Daraus ergaben sich bestimmte Kaufverhalten der Konsumenten. Am Ende dieser Arbeit wurden die Antworten der Befragten Personen nach bestimmten statistischen Bewertungsmethoden bewertet. Die Beziehungen zwischen bestimmten Handlungen wurden beobachtet. Damit wurden am Ende dieser Untersuchung die meisten Kaufentscheidungen und Handlungsmöglichkeiten deutlich.
Keywords: Pazarlama; Tüketici Davranışı