Masallar ve Çizgi Filmlerde Güç Elde Etme Stratejileri - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışma güç elde etme stratejilerinin masallar ve çizgi filmlerde nasıl işlendiğini ve çocuklara nasılgeçirildiğini araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Araştırmanın ilk aşaması kapsamında 3 yıl boyuncaMarmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Organizasyon Ana Bilim Dalı, “Örgütlerde Güçve Politika” dersi alan doktora öğrencilerinden, derste işledikleri 17 güç elde etme stratejisini onlarahatırlatan masal ve/veya çizgi filmleri örnekleriyle belirtmeleri istenmiştir. Her öğrencinin en az 3 masalya da çizgi film bulması ve stratejinin masalın neresinde ve ne şekilde yer aldığının açıklanmasıistenmiştir. Bu bağlamda 40 öğrenci, 60 masal ve/veya çizgi filmi güç stratejileri ile bağdaştırmışlardır.Benzer olanlar ayıklandıktan sonra elimizde 9 masal ve 12 çizgi film kalmıştır. Gücün masal ve çizgi filmkahramanları aracılığıyla temsil edilişi seçilen bu örneklem üzerinden analiz edilmiştir. Çalışmasonuçları, çocukluğumuzda okuduğumuz birçok masal kitabının ve izlediğimiz birçok çizgi filmin içinesaklanmış ana temanın “güç” olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte verilen örneklerin hemenhepsinin çizgi filmlerden çıkması, masalların gençlerin dünyasında pek fazla yer almadığınıgöstermektedir.

The present study is designed to investigate how power attaining strategies are handled in fairy tales and_x000D_ cartoons and passed on to children. In the first step of the research, for 3 years PhD students who took_x000D_ “Power and Politics in Organizations” course in Marmara University Institute of Social Sciences_x000D_ Management and Organization Department were asked to indicate the tales and/or cartoons that remind_x000D_ them of 17 power attaining strategies that were handled in class. Each student was asked to find at least 3_x000D_ fairy tales or cartoons and explain in which part of the fairy tale or cartoon the strategy takes place. In this_x000D_ context, 40 students linked 60 fairy tales and/or cartoons with power strategies. After eliminating similar_x000D_ ones, 9 fairy tales and 12 cartoons were left. The representation of power through heroes in fairy tales and_x000D_ cartoons was analyzed through this selected sample. The results of the study reveal that “power” is the_x000D_ main theme hidden in many fairy tales that we read and cartoons that we watched in our childhood. Since_x000D_ almost all of the examples are given out of cartoons, the results also reveal that fairy tales do not take_x000D_ much place in the world of young people.
Power Attaining Strategies in Fairy Tales And Cartoons