Ergenlerde öfke değerlendirme ölçeği (adolescent anger rating scale-aars)’nin Türkçe versiyonu - Togan, Seyhan Sevinçler (My University, 2005)
Bu araştırma insanın temel duygularından biri olan öfke ve öfkenin ölçümlenmesi ile ilişkilidir. Öfke sosyolojik ve psikolojik boyutları olan bir kavramdır. Örneklem olarak ergenlik dönemi ve daha ileri yaşlardaki (11-19 yaş) gençleri içine almaktadır. Öfke durumlarının ve öfke türlerinin tespit edilmesinde kullanılan bir ölçek olan “Ergenlerde Öfke Değerlendirme Ölçeği (Adolescent Anger Rating Scale- AARS)”nin Türkçe versiyonun oluşturulması bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Ölçekte araçsal, tepkisel öfke ve öfke kontrolü olmak üzere üç alt test bulunmaktadır. Çalışmada sırasıyla dilsel eşdeğerlik, güvenirlik ve geçerlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen istatistiki değerlere dayanılarak 11-19 yaşları için Türkçe versiyonun kullanılabilir durumda olduğu söylenebilir.

This research is about anger and anger measurement which is one of the basic emotions of the human. The anger as a concept has both sociologic and psychologic dimentions. The age ranges are included between 11-19 years and older as a sample group. The basic aim of the research is obtained of the Turkish version of Adolescent Anger Rating Scale-AARS (Ergenlerde Öfke Değerlendirme Ölçeği) which is used for defining anger statement and anger types. Instrumental anger, reactive anger and anger control are the sub-tests of the instrument. In this study, language equivalency, reliability and validity studies were conducted, respectively. It is claimed that Turkish version of Adolescent Anger Rating Scale(AARS) can be used for 11-19 ages ranges based on statistical results.
Keywords: Ergenlik Psikolojisi; Gelişim psikolojisi; Genç yetişkin psikolojisi; Psikoloji