The impact of coronavirus pandemic on stock markets : evidence from Jordan - Sara Jamil Mahmoud Albatayneh (My University, 2022)
COVID-19 pandemisi dünya çapında birçok endüstri ve ülkeyi şiddetli biçimde etkilemiştir. Küresel finans piyasalarında hemen hemen her türlü ticari faaliyeti etkileyen COVID-19’un özellikle borsalar ve hisse senedi getirileri üzerinde de etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma ile yeni koronavirüs pandemisinin Ürdün Borsası üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak amaçlamıştır. Çalışmada Amman Borsası’nda Sınai, Hizmet ve Finansal Endekslerde listelenen 16 alt endekse ait veri seti Ürdün’ün borsa getirisini temsilen kullanılmıştır. Yöntem olarak panel veri metodolojisinin kullanıldığı bu çalışma, Amman Borsası’nın pandemi nedeniyle 50 günlük bir kapatmanın ardından ticari faaliyetlerine yeniden başladığı 10 Mayıs 2020 ile aşıların ilk kez Ürdün'e ithal edildiği 12 Ocak 2021 arasındaki dönemi kapsamaktadır. COVID-19 göstergesi olarak Ürdün ve dünyadaki yeni COVID-19 vaka sayılarındaki haftalık artış ile dünyadaki COVID-19 kaynaklı ölüm sayılarındaki haftalık büyüme oranı kullanılmıştır. Bulgular, Ürdün'deki haftalık yeni COVID-19 vaka sayılarındaki artışın seçili endeks getirileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte dünyadaki vaka sayılarındaki haftalık artışın ise hisse senedi getirilerini olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. Diğer taraftan beklentilerin aksine dünyada COVID-19 kaynaklı yeni ölüm sayılarındaki haftalık artışın seçili endeks getirileri üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Kontrol değişkenlerine ilişkin ilave bulgular ise Volatilite Endeksi (VIX)’nin seçili endeks getirilerini istatistiki olarak anlamlı bir şekilde negatif yönde etkilediğini göstermiştir. Ancak petrol fiyatlarının getiri üzerinde anlamlı bir etkisi gözlemlenememiştir.

The COVID-19 pandemic has severely affected many industries and countries around the world. It has been observed that COVID-19 which affects almost all types of business activities in the global financial markets, has also affected stock exchanges and stock returns. This study aims to investigate the impact of the novel coronavirus pandemic on Jordanian stock market. The dataset consists of 16 subindicies from Industrials, Services, and Financial indices in Amman Stock Exchange (ASE) to represent stock return in Jordan. This study which utilizes the panel data methodology, covers the period between 10 May 2020, when trading activity was resumed in the ASE after a 50-day closure due to the pandemic, and 12 January 2021, when the vaccines are firstly imported to Jordan. The growth in number of weekly COVID-19 confirmed new cases for Jordan and the world together with the the growth in number of weekly COVID-19 confirmed new deaths for the world are used as proxies for the novel coronavirus. The evidence indicates that there is no statistically significant relationship between growth in the number of COVID-19 new cases and stock returns in Jordan. However, it is founded that the growth in number of COVID-19 new cases in the world negatively affect the stock returns in Jordan. On the other hand, contrary to expectations it is observed that the growth in number of COVID-19 new deaths in the world has positive impact on index returns of Jordan. Further findings as to the control variables show that the Volatility Index (VIX) has negative significant impact on selected index returns. However, any significant relationship has been founded between oil prices and selected index returns of Jordan during the study period
Keywords: Amman Stock Exchange; Business; COVID-19; Endeks Getirisi; Index Return; İşletme; Jordan; Menkul değerler borsası; Pandemi; Pandemic; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi COVID-19; Stock exchanges; Ürdün; Ürdün Borsası