Risâle-i Attârlık : inceleme-metin-genel dizin-kavramsal dizin-tıpkıbasım - Kısınma, Gülcan (My University, 2023)
Berlin Eyalet Kütüphanesi (Staatsbibliothek zu Berlin) Doğu El Yazmaları Koleksiyonunda Ms. or. oct. 1674 numarada kayıtlı olan ve istinsah tarihi H. 1318 / M. 1900 olan çalışma altı bölümden oluşmaktadır: Giriş, İnceleme, Metin, Genel Dizin, Kavramsal Dizin ve Tıpkıbasım. Giriş kısmında eserin adı, müellifi, istinsah tarihi, tavsifi, özeti ve yazıldığı dönem üzerinde durulmuştur.İnceleme kısmında eserin yazım, dil ve şekil özellikleri üzerinde durulmuştur. Metin kısmında, metin çeviri yazıya aktarılmıştır. Genel Dizin kısmında metindeki kelimelerin hangi dilden geldiği ve metindeki anlamları verilmiştir. Genel Dizin kısmında metindeki kelimelerin hangi dilden geldiği ve metindeki anlamları verilmiştir. dâhil edilmiştir. Kavramsal dizin kısmında birbiriyle ilişkili kelimeler veya eş anlamlı kelimeler tanımlarıyla alfabetik olarak verilmiştir. Tıpkıbasım kısmında çalışılan eserin ilgili varakların fotoğrafları bulunmaktadır.

In the Eastern Manuscripts Collection of the Berlin State Library (Staatsbibliothek zu Berlin) Ms. or. Oct. our work, which is registered in 1674 and has a copy date of D. 1318 / AD. 1900, consists of six parts: Introduction, Analysis, Text, Index, Conceptual Index, Facsimile. In the introduction part, the name of the work, its author, the date of copying, its description, summary and the period in which it was written are emphasized.In the analysis part, the writing, language and morphological features of the work were emphasized.In the text part, the text has been transcribed.In the general index part, the language of the words in the text and their meanings in the text are given. In the conceptual index part, related words or synonyms are given in alphabetical order with their definitions. In the facsimile section, there are photographs of the relevant foils of the work studied.
Keywords: 19. yy; 19th century; Aktarlık; Aktarlik; Chagatai language; Chagatai literature; Chagatai Turkish; Çağatay dili; Çağatay edebiyatı; Çağatay Türkçesi; Risâle-i Attârlık; Risale-i Attarlik; Ticaret; Trade