Beden eğitimi ve spor dersinin 12. sınıf öğrencilerinin beklentilerini karşılama düzeyinin incelenmesi - Eşkil, Remzi (My University, 2016)
Çalışmanın amacı 12. Sınıf öğrencilerinin ilköğretim birinci sınıftan itibaren derslerde oyun, oyun kuralları, adil oyun, spor sakatlıkları ve ilkyardım bilgisi, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam ve düzenli spor alışkanlığı, sosyal beceri düzeyleri ve beden eğitimi dersinin öğrencilerin beklentilerini karşılama düzeyleri açısından hayatlarına neler kattıkları incelenmek ve çeşitli değişkenler açısından karşılaştırmayı amaçlanmaktadır. Tarama modelindeki bu araştırmanın çalışma evrenini 2014 – 2015 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakasında 751 ortaöğretim kurumunda öğrenim gören 91.446 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise 3 farklı türde eğitim veren 10 ilçe ve 30 ortaöğretim kurumunun 12. sınıflarında okuyan 718 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında, araştırmacı tarafından geliştirilen “Beden Eğitimi ve Spor Dersi Beklenti Karşılama Düzeyi Ölçeği” (BESDBKÖ) kullanılmıştır. Geliştirilen ölçek 3 bölümden oluşmaktadır. sel bilgileri içeren 9 maddeden, ikinci bölüm ise ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersi beklenti karşılama düzeyini ölçen 41 maddeden 3. bölüm ise okulların fiziki durumlarını ölçen 10 maddeden oluşmaktadır. Veri toplama aracının oluşturulmasında öncelikle 60 öğrenciye Beden eğitimi dersiyle ilgili açık uçlu sorular sorulmuş ve içerik analizi yapılarak 87 soruluk madde havuzu oluşturulmuştur. Ölçeğin geçerlik çalışmasında, kapsam geçerliğinde uzman görüş ve önerileri alınarak 51 sorudan oluşan ölçek taslağı hazırlanmış, yapı geçerliğinde faktör analizi ve madde analizi yapılarak beklenti karşılama düzeyleri 5 madde, sosyalleşme düzeyleri 9 madde, düzenli egzersiz yapma düzeyleri 7 madde, oyun kuralları bilgi düzeyleri 12 madde, adil oyun davranışları 4 madde, beslenme bilgi düzeyleri 5 madde, spor sakatlanmalarında ilk yardım bilgileri 3 toplamda 41 maddelik beşli likert tipi ölçek oluşturulmuştur. Ölçeğin güvenirliği Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı α=,950 olarak bulunmuştur. Ayrıca, alt boyutlar için elde edilen alfa değerleri de beklenti karşılama düzeyleri α=,853, sosyalleşme düzeyleri α=,943, düzenli egzersiz yapma düzeyleri α=,782, oyun kuralları bilgi düzeyleri α=,897, adil oyun davranışları α=,773, beslenme bilgi düzeyleri α=,864, spor sakatlanmalarında ilk yardım bilgileri α=,926 olmak üzere olarak hesaplanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17 paket analiz edilmiştir. Verilerin genel dağılım özelliklerini belirlemek için frekans ve yüzde dağılımları kullanılmış, ölçekteki ifadelere ilişkin görüşlerin ortalama değeri verilmiştir. Alt amaçların analizinde ilk olarak Kolmogorov-Smirnov testi ile verilerin normal dağılıma uyup uymadığı incelenmiştir. Veriler normal dağılıma sahip olmadığından nonparametrik testlerden ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U, grup sayısı ikiden fazla ise Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi p<0,05, 0,01 ve 0,001 olarak alınmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersindeki beklenti karşılama düzeyleri incelendiğinde genel beklenti düzeyleri, sosyalleşme düzeyleri alt boyutunda, düzenli egzersiz yapma düzeyleri alt boyutunda, oyun kuralları bilgi düzeyleri alt boyutunda orta derecede çıkmış. Adil oyun davranışları alt boyutunda beklenti karşılama düzeyleri iyi düzeyde çıkmıştır. Beslenme bilgileri alt boyutunda, spor sakatlanmalarında ilk yardım bilgisi alt boyutunda ve beklenti karşılama düzeyleri boyutunda beklentileri az düzeyde karşılanmıştır. Beden eğitimi ve spor, beklenti karşılama düzeyi, oyun kuralları bilgisi, sosyalleşme düzeyi, beslenme bilgisi, adil oyun davranışları, düzenli egzersiz, spor sakatlıklarında ilk yardım bilgisi.

The aim of this study is to search and compare from a different point of view of the twelfth class students’ games, rules of games, fair play, sport injuries and first aid knowledge, healthy nutrition, healthy life and regular sport rutine, social ability level and level of students expectations in the physical education classes from the beginning of the first class in the primary education. This research is in the form of the survey method and it consists of 91.446 students who has studied in the 751 high school institutions in the 2014-2015 educational period in the European side of Istanbul as a whole. The sample group of this study is formed by 718 twelfth class students in the 30 high school institutions in 3 different kinds of educational institutions in 10 county. In collecting datas, the scale of the expectancy level in the Physical Education lessons which has been developed by the reseacher, has been made use of. The improved scale consists of three sections. In the first section there are nine articles about personal information. In the second section, there are 41 articles which evaluate the expectany of the high school students about the physical education class. In the formation of data collecting appliance, first an article pool which consists of 87 questions has been formed by asking open-ended questions about the Physical Education lesson and by making a content analysis to 60 students. At the validity study of the scale, a draft scale consisting of 51 questions was prepared by getting the opinion and proposals of the specialists at the validity extent. The factor analysis and article analysis were formed at the structure analysis and a quintette likert style scale was formed with 5 articles for the expectancy meeting, 9 articles fort he level of socialisation, 7 articles fort he level of doing exercise, 12 articles for knowledge level of game rules, 4 article for the attitude of fairplay, 5 articles for the level of nutrition knowledge, 3 articles for the first aid knowledge at the sports injuries. The reliability of the scale was found as Cronbach Alpha internal coherence coefficient a=,950. In addition, The alpha values which were attained for the low dimensions were calculated as a=,853 for the expectancy supply levels, a=,943 for socialisation level, a=,773 for fair play behaviors, a=,864 for nutrition information levels, a=,926 for first aid knowledge at the sports injuries. Obtained data was analised by SPSS 17 packaged software by using computer platform. In order to define the general distribution characteristics of datas frequency and percentage distributions were used and the average value of the opinions about the expressions at the scale were given. In the analysis of the subgoals first the consistency of the datas with the normal range was analysed by Kolmogorov-Smirnov test. When there was no normal distribution of datas nonparametric tests for dual comparisons Mann-Whitney U, for groups more than two Kruskal Wallis tests were used. In the study relevance level was considered as p<0,05, 0,01 and 0,001. When the expectancy level in the Physical Education lessons of the students who joined this investigation was examined and the general expectancy levels, socialisation levels at the subdimention, doing regular exercise at the subdimention, the knowledge level of game rules at the subdimention were detected as medium degree. The expectancy meeting levels at the subdimension of fair play behaviors were detected as good level. Subdimension of nutrition knowledge, first aid knowledge at the subdimensional level in th sport injuries and at the meeting the expectations level dimension the expectations were met in a low level. Key Words: Physical Education and sports, level of meeting expectation, knowledge of game rules, socialisation level, nutrition level, fair play behaviors, regular exercise, first aid knowledge in the sport injuries.
Keywords: Beden eğitimi ve spor; Türkiye