Türk Ceza Kanunu’nda ayrımcılık suçu : (TCK. md. 122) - Bulut, Pınar (My University, 2012)
AYRIMCILIK SUÇU Ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesi birbirini tamamlayan bir bütün içindedir. Eşitlik ilkesine, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın genel esasları içerisinde, ayrımcılık suçuna ise Türk Ceza Kanunu’nun 122. Maddesinde yer verilmiştir. Bu anlamda devlet, eşitlikçi ve hukuk devleti olma prensibini kuvvetlendirmiştir. Aynı zamanda bu önemli idealini gerçekleştirmek amacıyla “Eşitliği” bir hak olarak belirlemiştir. Eşit muamele görmeyi, ayrım gözetilmemesini talep etme hakkı gündeme gelmiştir. Ayrımcılık yasağı, eşitlik ilkesi ve ayrımcılık suçu konularını kapsamakta olan bu çalışma, giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, ayrımcılık kavramı ve hukuki gelişimi ele alınmıştır. Aynı zamanda, başlıca ayrımcılık sebepleri ve ayrımcılık türlerinden bahsedilmiştir. Uluslararası hukuk ve Türk hukukundaki ayrımcılıkla ilgili yasal düzenlemeler incelenmiştir. İkinci bölümde, Türk Ceza Kanunu’nun ayrımcılıkla ilgili düzenlemelerine özel olarak değinilmiş olup ayrımcılık suçunun tanımı, unsurları, ayrımcılık suçuna teşebbüs, iştirak, içtima konuları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, ayrımcılık suçunun yargılanma usulüne ilişkin hükümleri ve diğer benzer suçlarla karşılaştırması ele alınmıştır. Çalışma, ayrımcılık suçu ile ilgili genel değerlendirmelerin yer aldığı sonuç kısmı ile tamamlanmaktadır.

THE CRIME OF DISCRIMINATION Prohibition of discrimination and equality are in a solid which complete each other. Equality, takes place in general principles of the Constitution of the Republic of Turkey and prohibition of discrimination, takes place in Article 122 of the Turkish Penalty Code. In this way, government confirms the principle of being a costitutional state and equitable. At the same time government determines the “Equality” as a right to achieve this considerable ideal. Asking as a right for an equal treatment and not be discriminate come into question. This study which covers prohibition of discrimination, equality and the crime of discrimination subjects is composed of introduction, three parts and conclusion sections In the first part of the study, the definition of discrimination and the legal evolution of discrimination is examined. The main kinds of discrimination and causes of discrimination mentioned as well. The regulation which is about discrimination in Turkish law and international law are examined. In the second part, the regulations about discrimination in Turkish Penalty Code is particularly adverted and the definition of the crime of discrimination, the criminal elements of discrimination, attempt to commit a crime, contribution, assembly issues are examined. In the third part, procedural provisions of the crime of discrimination and comparison with the similar crimes are examined. The study is concluded with the conclusion section that includes overall assessment of the crime of discrimination.
Keywords: Ceza Hukuku; Hukuk; Suçlar_Ayrımcılık