Liselere geçiş sistemi kapsamında gerçekleştirilen merkezi sınav matematik sorularının PISA matematik çerçevesi açısından incelenmesi - Köksal, Ayşenur (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, 2021 yılında Liselere Geçiş Sistemi kapsamında uygulanan merkezi yerleştirme sınavı matematik bölümünde bulunan soruların matematik eğitimi uzmanları, matematik öğretmen ve matematik öğretmen adayları tarafından 2021 PISA matematik çerçevesine göre incelenmesi, sonrasında bu gruplar arasında benzerlik ve farklılıkların karşılaştırılmasıdır. Çalışmada 2021 yılında uygulanan liselere giriş merkezi sınavı 20 adet matematik sorusu öncelikle alanında uzman kişilerle sınıflandırılmış, daha sonra matematik öğretmen ve matematik öğretmen adaylarının anket uygulamasıyla görüşleri alınmıştır. 2021 LGS sınavında bilgiyi kullanma, sistemsel ve kritik düşünme becerilerinin; akıl yürütmeyi kullanma sürecinin, nicelik içeriğinin ve bilimsel bağlamında görülme yüzdelerinin daha fazla olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

The aim of this research is to examine the questions in the mathematics section of the central placement exam applied within the scope of the Transition to High Schools System in 2021 by mathematics education experts, mathematics teachers and mathematics teacher candidates according to the 2021 PISA mathematics framework, and then compare the similarities and differences between these groups. In the study, 20 mathematics questions in the central entrance exam for high schools implemented in 2021 were first classified by experts in their fields, and then the opinions of mathematics teachers and mathematics teacher candidates were taken through a questionnaire. In the 2021 LGS exam, using information, systemic and critical thinking skills; it has been concluded that the process of using reasoning, the quantitative content and the percentages of being seen in the scientific context are higher.
Keywords: central exam; LGS; Matematik; matematik okuryazarlığı; Mathematics; merkezi sınav; Öğrenim ve öğretim; PISA 2021 matematik çerçevesi mathematical literacy; PISA 2021 mathematics framework; Study and teaching