Öğrencilerin yabancı dil (ingilizce) öğretmen modeline ilişkin beklentileri - Afyon, Zeynep Gönenç (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı öğrencilerin ideallerindeki “yabancı dil (İngilizce) öğretmeni modeli”ni ortaya koymak ve buna bağlı olarak “bir yabancı dil öğretmeninden beklentileri”ni araştırmaktır. Çalışma özellikle aşağıdaki soruları yanıtlamayı amaçlar: 1.Öğrencilerin ideallerindeki yabancı dil (

) öğretmeni modeli nedir? 2.Öğrencilerin bir yabancı dil (İngilizce) öğretmeninde olmasını uygun bulmadıkları özellikler nelerdir? 3.Öğrencilerin ideallerindeki yabancı dil (İngilizce) öğretmeni modeli öğrenim gördükleri okula göre farklılık gösteriyor mu? 4.Öğrencilerin öğretmeni değerlendirirken “bireysel kimlik”, “mesleki kimlik” ve “sınıf içi davranışları” kategorilerini yerleştirdikleri önem sırası nasıldır? 5.Öğrencilerin kategorileri yerleştirdikleri önem sırası öğrenim gördükleri okula göre farklılık gösteriyor mu? Çalışma için gerekli olan veriler 196’sı Marmara Üniversitesi, 32’si bir dil kursu ve 33’ü bir devlet lisesinde okumak üzere toplam 261 öğrencinin örneklem teşkil etmesi ile elde edilmiştir. Katılımcılara öğretmen özelliklerinden oluşan bir anket verilmiş ve bu özellikleri notlayarak değerlendirmeleri istenmiştir. Elde edilen bulguların ortaya çıkarmış olduğu sonuç şudur: Farklı kurumlarda öğrenim görmelerine rağmen, katılımcıların ideal yabancı dil öğretmeni modelleri , ideal yabancı dil öğretmeninden beklentileri ve ideal yabancı dil öğretmeninde uygun bulmadıkları özellikler gruplar arasında birbirine benzerdir. Bunun yanı sıra, çalışmanın sonucunda katılımcıların sundukları ideal öğretmen profilinin ve beklentilerinin ilgili literatürde değinilen araştırma sonuçlarına çok benzer olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuç katılımcıların inanç ve beklentilerinde oldukça bilinçli olduklarını göstermiştir. Katılımcıların, İngilizce Öğretmenliği alanındaki ilerleme ve değişikliklerden haberdar oldukları şüphe götürmez bir sonuçtur. Katılımcıların ideallerindeki yabancı dil (İngilizce) öğretmeni modeli ve bu ideal öğretmenden beklentileri, çağımızın gerektirdiği öğrenci merkezli eğitim anlayışıyla ve bu modern eğitim anlayışının dahilindeki modern öğretmen modeliyle tamamen örtüşmektedir. Sonuç olarak bu çalışmanın, İngilizce öğretmenlerine öğretme felsefeleri ve rollerini belirlerken ve geleceğe ait ders planı yaparlarken yardımcı olması beklenmektedir. ABSTRACT This present study aims to investigate “the ideal foreign language (English) teacher profile” in the minds of the students and in consequence to find out students’ expectations from a foreign language (English) teacher. The following research questions are particularly addressed: 1.What is the ideal foreign language (English) teacher profile that the students put forward? 2.Which qualities do the students find inappropriate for an ideal foreign language (English) teacher? 3.Do the students at different institutions put forward different ideal foreign language (English) teacher profiles? 4.How do students place the three aspects of a foreign language (English)teacher, namely, the individual identity, professional identity and classroom behaviours, into order of priority? 5.Does the order of priority for the three aspects of a foreign language (English) teacher change within different groups? Data were collected from a total number of 261 students who studied at Marmara University, a foreign language course and a state high school. The data collection instrument was a questionnaire which consisted of teacher qualities that the students were required to grade. Findings revealed that although they study at different places, the students all have similar ideal foreign language (English) teacher profiles in their minds which means they all have more or less the same expectations from a foreign language (English) teacher. Moreover, the study findings revealed the fact that the students all assign more or less the same qualities as inappropriate for a foreign language (English) teacher. Another finding of the study was that the students’ ideal foreign language (English) teacher profile is quite in line with the related research done all through the world. This shows that the students in the research are quite conscious about their beliefs and expectations from an ideal foreign language (English) teacher. They are quite informed about the recent trends in the field of English Language Teaching. The ideal foreign language (English) teacher they propose and their expectations fit perfectly well into the learner-centered approach and the modern progressive teacher required by this approach. Hence, the results of the study will hopefully serve teachers when they reflect on their philosophy of teaching and roles they perform and guide them in their future plans for instruction.
Keywords: Eğitim_Yabancı Dil; İngiliz Dili_Öğrenim ve Öğretim; Öğretmenler