1998-2005 yılları arasında kızamık ve komplikasyonlarının değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Kızamığa karşı etkili aşının kırk yıldan daha uzun süreden beri kullanılmasına rağmen, kızamık hâlâ dünya çapında çocuklarda ölüme ve ağır hastalık tablosuna sebep olmaktadır. Çalışmamızda kızamık ve komplikasyonları sebebiyle hastaneye yatırılan çocukların epidemiyolojik özellikleri, mortalite ve morbidite durumunu araştırmayı amaçladık. Yöntem: Ocak 1998-aralık 2005 tarihleri arasında hastanemize kızamık ve komplikasyonları sebebiyle yatırılarak tedavi edilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Kızamık tanısı standart klinik tablo ve serolojik tetkikler ile konuldu. Çocukların yaş, cinsiyet, aşılanma durumu, diğer sağlık problemleri, laboratuvar ve radyolojik tetkik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Yaşları 2-144 ay arasında değişen yüz elli beş çocuk (doksan erkek, altmış beş kız) çalışmaya alındı. Çocukların % 17’sinde eşlik eden başka sağlık problemleri vardı. 1998, 2001 ve 2005 yıllarında kızamığa bağlı hastaneye yatma oranlarının yüksek olduğu saptandı. Tüm hastaların yatış süresi 6.90±4.67 gündü. Kırk yedi çocuk (% 30.3) hiç aşılanmamıştı, on beş çocuğa (% 9.6) tek doz, altı çocuğa (% 3.9) iki doz kızamık aşısı uygulanmıştı. On sekiz çocuğun aşılanma durumu öğrenilemedi. En sık rastlanan komplikasyonlar pnömoni (% 74.3), akut otitis media (% 10.3), akut gastroenterit (% 4.6)’ti. SSPE, kanama diyatezi, konvulsiyon, akut laringotrakeit, artrit, diğer solunum sistemi hastalıkları ve göz komplikasyonları diğer görülen komplikasyonlardı. Mortalite oranı % 1.9’du. İki çocuk SSPE, bir çocuk solunum ve kalp yetersizliği sebebiyle kaybedildi. Laboratuvar tetkik sonuçları (ortalama± SD): SGOT: 59.83±13.21 IU/mL, SGPT: 48.79±22.21 IU/mL, kalsiyum: 8.87±0.69 mEq/mL lökosit sayısı: 9063.79± 4738.77 /mm3, serum total protein: 6.39±0.60 gr/dL, albumin: 3.45±0.48gr/dL, trombosit sayısı: 328.920± 157.420/mm3 olarak saptandı. % 20.1 çocukta trombositopeni (trombosit sayısı< 200,000/mm3) mevcuttu. Sonuç: Kızamık ve komplikasyonları Türkiye’de hâlâ yüksek mortalite ve morbiteye sebep olmaktadır. Kızamık gibi aşı ile önlenebilir hastalıklarda aşılamaya daha fazla önem verilmesi ve bu hastalıklara bağlı gelişebilecek komplikasyonların bilinmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Although an effective vaccine against measles has been used since more than forty years, measles stil continues to cause death and severe disease in children worldwide. In our study we describe the epidemiology, morbidity and mortality of hospitalized children for measles and its complications. Method: We analyzed retrospectively the hospitalized children because of complicated measles in our clinic for the last eight years. The diagnosis of measles was established on standard clinical or serologic grounds. Age, gender distribution, immunization status, other health problems and the laboratory and radiologic data of these children were evaluated. Results: 155 children (65 girls, 90 boys) aged between 2-144 months were enrolled into our study. 17 % of the children had other accompanying diseases. In 1998, 2001, 2005 high hospitalization rates due to measles were observed. The duration of hospitalization was 6.90±4.67 days for all patients. 30.3 % (n=47) of children were not immunized, 9.6 % (n=15) received only one dose of measles vaccine, 3.9 % (n=6) had two doses. Of 18 children the immunization status couldn’t be determined. Most frequent complications were pneumonia (74.3 %), acute otitis media (10.3 %) and acute gastroenteritis (4.6 %). The other complications we observed were SSPE, bleeding diathesis, convulsions, acute laringotracheitis, arthritis, other respiratory system diseases and eye complications. The mortality rate was 1.9 % (Two children: SSPE, one child: respiratory and heart failure). Data of laboratory investigations were as follows: SGOT: 59.83±13.21 IU/ml, SGPT: 48.79±22.21 IU/mL, calcium: 8.87±0.69 mEq/mL, leucocyte count: 9063.79±4738.77/mm3, serum protein: 6.39±0.60 gr/dL, albumin:3.45±0.48gr/dL, thrombocyte count: 328.920±157.420/mm3. Thrombocytopenia (<200,000/mm3) was observed in 20.1 % of children. Conclusion: Measles and its complications unfortunately still cause mortality and morbidity in Turkiye. We think that more attention on immunizaton-preventable diseases like measles must be given and must be aware of the complications due to these infections.
Evaluation of measles and its complications from 1998 to 2005
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları; Genel ve Dahili Tıp; Pediatri; Temel Sağlık Hizmetleri