Türk bankacılık sisteminde iç denetim sistemi - Gündüz, Feyza (My University, 2002)
Günümüz yönetim anlayışına göre işletmelerdeki önemi giderek artan iç denetimin, bankacılık sisteminin reel üretime ve ekonomik gelişmeye katkıları ve ülkemizin içinde bulunduğu mali ortam düşünüldüğünde, sistem için hayati önem taşıdığı şüphesizdir. İç denetim sisteminin kurulması, yürütülmesi, etkinliği ve kontrolü yönetim kurulu ve üst düzey yönetiminin sorumluluğundadır ancak sistemin etkinliği için bütün banka personelinin denetim işlevine katılımı gerekmektedir. Sistemin içinde, iç denetim ve risk yönetiminden sorumlu yönetim kurulu üyesine bağlı olarak faaliyet gösteren teftiş kurulu ve iç kontrol merkezi birimleri yer almaktadır. İç denetimin amaçları, banka faaliyetlerinin yürürlükteki yasa ve düzenlemelere uygunluğunun kontrolü, finansal ve idari konulara ait bilgilerin güvenilirliğinin ve faaliyetlerde verimliliğin ve etkinliğin sağlanması olarak özetlenebilir. İç denetim birimlerinin, banka faaliyetlerinin yasal düzenlemelere ve aynı zamanda banka politika ve kurallarına uygunluğunun, faaliyetlerin sağlıklı bir biçimde yürütülmesinin, banka varlıklarının korunmasının, gelecekte risk yaratabilecek durumları tespit ederek meydana gelmesi muhtemel zararların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının, faaliyetlerin yetki ve limitlere uygun olarak yürütülmesinin, hesap ve kayıt düzeni, mali tablolar ve raporların mevzuata uygun, doğru ve güvenilir olmasının, acil ve beklenmedik durumlarda faaliyetlerin kesintisiz sürdürülebilmesi için gerekli planlamaların yapılmasının ve bilgi sistemlerinin ve bilgi işlem teknolojisinin, kontrolü ve izlenmesi gibi önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Yapılan tespit ve değerlendirmeler, yönetimin bilgilendirilmesi ve hata ve noksanlıkların düzeltilmesi ve en aza indirilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması amacıyla yönetime sunulur.

Internal supervision, of which importance is increased gradually according to the management mentality of today, is vital for the banking system when the benefits of system to production, economic development and financial conditions of Turkey are considered. The board of directors and senior management are responsible for establishing and maintaining an efficient internal supervision system but to ensure an efficient internal control, operations should be carried out by the bank staff at all levels. The internal control and the audit units take place in the system which are accountable to the member of the board of directors who is responsible for internal supervision and risk management. The aims of the system can be summarized as; ensuring that the activities are in compliance with laws and regulations, ensuring the reliability of financial and management information and ensuring the efficiency and effectiveness of activities. The internal supervision units have significant functions as the controls of; compliance of the activities with laws and the strategies and policies established by the board of directors, ensuring whether the operations are carried out prudently or not, safeguarding the bank assets, ensuring whether the necessary measures are taken or not to prevent potential losses that can be resulted from possible risks, ensuring whether the operations are carried out in compliance with authorizations and limits or not, the accuracy and reliability of accounting and recording system, financial tables and reports, contingency planning to avoid disruptions to activities, information systems and technologies. The reports are submitted to the senior management to inform and provide the necessary measures to be taken to minimize and correct the mistakes and defects.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Türkiye; Denetim; Ekonomi; Finansman ekonomisi