“Transient global amnezi” tanılı olgudauncus’ta difüzyon kısıtlaması - BIYIKLI, ERHAN; SEMİZ OYSU, ASLIHAN (My University, 2023)
Giriş: Transient global amnezi, ani başlangıçlı anterograd amnezi ile karakterize, tekrarlayan sorgulamanın eşlik ettiği, bazen retrograd bileşenli, 24 saate kadar süren ve diğer nörolojik işlevlerden ödün vermeyen klinik bir sendromdur. Tipik olarak 50-70 yaşlarındaki hastalarda rastlanır. Prosedürel hafıza da dahil olmak üzere diğer nörolojik fonksiyonlar korunur (1). Manyetik rezonans görüntüleme (MRG), hipokampüsün değerlen- dirilmesi için tercih edilen görüntüleme yöntemidir. Standart beyin protokolünün yanı sıra, epilepsi, demans veya transient global am- nezi (TGA) gibi belirli klinik senaryolara göre hipokampal çalışmaya ayrılmış sekanslar kullanılır. TGA’nın etiyolojisi ve patofizyolojisi be- lirsizliğini korumaktadır. Karakteristik özellikler, hipokampüsün me- dial kısmında DWI ve T2 ağırlıklı veya FLAIR görüntüleme ile tespit edilen küçük noktasal lezyonları içerir