Adam çalıştıranın sorumluluğunun şartları - Erdoğan, Kübra (My University, 2019)
İş ilişkilerinin büyümesi ve genişlemesi ile, üçüncü kişilerin işin görüldüğü sırada zarara uğraması söz konusu olmaya başlamış, bu zarardan adam çalıştıranların sorumlu tutulması noktasında hukuki düzenleme ihtiyacı duyulmuş ve adam çalıştıranın sorumluluğuna bir kusursuz sorumluluk türü olarak kanunlarda yer verilmeye başlanmıştır. İlk olarak 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 55. maddesinde yer alan adam çalıştıranın kusursuz sorumluluğuna ilişkin düzenleme, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 66. maddesi ile yeniden düzenlenmiş, bu düzenlemeler adam çalıştıranın sorumluluğunun şartları bakımından beraberinde bir kısım tartışmalar getirmiştir. Bir kusursuz sorumluluk türü olan adam çalıştıranın sorumluluğunun doğabilmesi için, kanunda aranan şartların bir arada bulunması gerekmekle birlikte, uygulama bakımından bu şartların somut olayda bulunup bulunmadığının tespiti ve değerlendirilmesinde eksik incelemelerin söz konusu olduğu tespit edilmiş ve çalışmada bu tespite örnekleriyle birlikte yer verilerek sorunun çözümüne ışık tutulmaya çalışılmıştır.

With the growth and expansion of business relations, third parties started to suffer losses during the process of work, legal arrangements were needed to hold the employer liability for this damage and the liability of the employer as a strict liability has been included in the laws. Firstly, the regulation on the flawless liability of the employer in Article 55 of the Code of Obligations 818 was revised with the 66th article of the Turkish Code of Obligations numbered 6098 and these arrangements brought some discussions in terms of the conditions of the employer liability. To occur for the employer liability, which is the strict liability the conditions required by law must be found together. In terms of implementation, it is determined that there are incomplete examining in the determination and evaluation of whether these conditions are present in the concrete event or not. And in this study, determination is given with examples and tried to shed light on the solution of the problem.
Keywords: Adam Çalıştıranın Sorumluluğu Flawless Responsibility; Hukuk; İş hukuku; Kusursuz Sorumluluk; Labor laws and legislation; Law; The Responsibility of Employers